14.12.2018 5.29, Rubrika: Vodovody a kanalizace
Jaké jsou požadavky na hygienizaci kalu sušením
Portál enviprofi.cz zveřejnil další z odpovědí týkajících se podnikání v oblasti vodního hospodářství – tentokrát na téma hygienizace kalů. Z hlediska zákona se za hygienizovaný kal považuje kal, který prošel takovou úpravou, že počty indikátorových patogenních organismů byly sníženy na požadovanou hodnotu.
Jako potenciální patogeny se sledují především tyto skupiny mikroorganizmů:
termotolerantní koliformní
enterokoky a Salmonella sp.
vajíčka helmintů
enteroviry
Kontrola účinnosti hygienizace se liší podle konečného způsobu využití kalu a spočívá jednak v kontrole technologických parametrů hygienizace a jednak v kontrole produktu analýzou. Požadavky na hygienizaci čistírenských kalů na ČOV stanovuje technická norma TNV 75 8090. Ta definuje jako jednu z metod hygienizace kalu jeho tepelné sušení. Pro hygienizaci se požaduje úplné sušení – tedy na sušinu vyšší než 90 %. Teplota částic kalu při sušení musí po dobu minimálně 10 minut dosáhnout teploty nad 80 °C.
Kal sušený na nízkoteplotní pásové sušárně (technologie v Karlových Varech a ve všech námi navržených projektech) je při sušině nad 90 % považován za plně hygienizovaný.
Zdroj: www.enviprofi.cz, autor, Ing. Ondřej Ondřej Beneš, Ph.D., MBA, LL.M., ilustrační foto (kaly) Naše voda – Nina Havlová
14.12.2018 5.29, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Vodovody a kanalizaceAktuality
Pro veřejnost se v pátek otevře vodní dílo Jirkov
Akt. 28.3.2024 12.41Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Vodovody a kanalizace, Přehrady a vodní díla