18. 4. 2024

Jak si správně připravit tolstolobika

Býložravý tolstolobik byl do ČR dovezen v šedesátých letech minulého století z bývalého Sovětského svazu a úspěšně u nás zdomácněl. Jak si z této ryby připravit chutné pokrmy, o tom píše facebooková verze portálu Naše voda.

Maso tolstolobika je velmi kvalitní a opravdu stojí za povšimnutí, i když našim mlsným českým jazykům v mnoha případech nic neříká. Řada kusů této velké ryby proto většinou končí „v komíně“ na buku nebo třešni, neboť jejich uzené maso je velmi oblíbené. To ale zdaleka není jediná možnost kulinářského využití.

Alfou a omegou při využití masa z tolstolobika je břicho. Dá se srovnat s naším pašíkem v chlívku, neboť břicho tolstolobika je přesně jako bůček u vepře. Už dvoukilový tolstolobik je pěkně bůčkovitý, natož tří až čtyřkilogramové kusy, které jsou běžně v prodeji. Pokud si tolstolobika koupíme, nakrájíme z něj krásné řízky a usmažíme jako kapra, dočkáme se proto nemilého překvapení. Při zakousnutí do břišní části nám po bradě začnou stékat pramínky tuku.

Tolstolobik má velmi kvalitní, jemné a bílé maso, ale na smažení se hodí jedině tehdy, když celé břicho ryby odřízneme. Je to úplně čisté „sádlo“ bez svaloviny potažené kůží, což je viditelné pouhým okem. V žádné novodobé kuchařce se o tom nepíše, snad proto, aby se zákazníci nepoplašili a nepřestali je kupovat, což je krátkozraké, poněvadž mnoho lidí si tolstolobika koupí jenom jednou. Smažený tolstolobik je vynikající, ale je nutné odstranit „pupek“. Proto je vhodnější ho používat při pečení, kdy se část rybího tuku vytaví do výpeku a nemusíme tedy používat tolik tuku při úpravě pokrmu. Pokud budeme chtít tolstolobika dusit, tak pouze opět po odříznutí břicha. Polévku raději zvolíme z jiných ryb – kapr a lín je v tomto směru nenahraditelný.

Při kuchání pozor na velký žlučový váček. Tolstolobik ho má položený o 5 centimetrů dále za hlavou než kapr. Při kuchání se nezkušený člověk nejdříve nemůže dostat do tělní dutiny pro vysokou vrstvu tuku, proto každý zarazí nůž hlouběji, než má, a neštěstí ve formě prořízlého žlučníku je na světě. Je proto vhodné mít připravené vědro s vodou pro okamžité opláchnutí potřísněného masa.

Na závěr jedna zajímavost. Tolstolobik je velký simulant, pokud si ho přinesete domů živého, obrátí se vám brzy břichem nahoru. Ovšem buďte bez obav, takto otočený vydrží žít s břichem nahoru i celý týden.

Zdroj: Facebook Naše voda

24.7.2012 14.23, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5