26.4.2011 14.02, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Jak poznat původ mořských ryb?
Z kódů na etiketách mražených ryb, rybích výrobků a konzerv mohou spotřebitelé zjistit původ těchto výrobků. Portálu Naše voda to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
O původ mořských produktů se řada spotřebitelů může zajímat buď v souvislosti s kontaminací Mexického zálivu ropou nebo radioaktivitou moře po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Každopádně ve světových oceánech přibývá míst, kde jsou koncentrace látek z průmyslového znečištění tak vysoké, že mohou ohrožovat zdraví lidí.
Povinnost uvádět kódy původu mořské produkce podle Dubna vyplývá z nařízení Evropské Komise z roku 2001, ale většina spotřebitelů neví, jak některých číslům na obalech výrobků rozumět. Místo, kde byly ryby vyloveny, lze přitom snadno zjistit podle takzvaných kódů FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství). Na obalech mražených ryb a rybích výrobků jsou oblasti výlovu označené nápisem „Oblast FAO“ s číslem příslušné oblasti. Například ryb vylovených v okolí Japonska se týká Oblast FAO 61, ryby vylovené ve Středozemním moři mají kódy 37.1, 37.2 a 37.3, původ z Baltického moře je označen kódem 27.IIId.
Oblast odlovu Vymezení oblasti
severozápadní Atlantik oblast FAO č. 21
severovýchodní Atlantik (1) oblast FAO č. 27
Baltické moře oblast FAO č. 27.IIId
středozápadní Atlantik oblast FAO č. 31
středovýchodní Atlantik oblast FAO č. 34
jihozápadní Atlantik oblast FAO č. 41
jihovýchodní Atlantik oblast FAO č. 47
Středozemní moře oblasti FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3
Černé moře oblast FAO č. 37.4
Indický oceán oblasti FAO č. 51 a 57
Tichý oceán oblasti FAO č. 61, 67, 71, 77, 81 a 87
Antarktida oblasti FAO č. 48, 58 a 88
(1) Vyjma Baltického moře.
Zdroj: Naše voda
podrobná mapka oblastí: http://www.fao.org/newsroom/common/ecg/1000505/en/stocks.pdf
26.4.2011 14.02, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství