22. 9. 2020

12.9.2011 8.12, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

Jak je důležité mytí rukou

Pravidelné mytí rukou jako základní prevenci před přenosem virových a bakteriálních nemocí doporučují všichni profesionální zdravotníci – mimo jiné i nejvyšší evropská vědecká potravinářská autorita –Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Riziko přenosů těchto chorob je totiž s postupující globalizací a četností kontaktů mezi lidmi každého věku, pleti či zdravotního stavu stále větší, dodržování této základní hygienické zásady ale paradoxně spíše klesá. Právě bakterie a viry jsou přitom zejména v dětství nejčastější příčinou zdravotních problémů.

I proto je jednou ze zásad péče o zdraví umýt si ruce kdykoli po příchodu z vnějšího prostředí do bytu. To ale nestačí – ruce si je třeba mýt i po každém použití WC, po kontaktu s domácími mazlíčky nebo před jídlem. A to za použití mýdla, které působí jako dezinfekční prostředek rozpouštějící a smývající prach a nečistoty, na kterých se bakterie a viry velmi rádi zachytí. Pouhé opláchnutí rukou je ale nedostatečné – správné mytí má trvat alespoň 20 vteřin pod proudem tekoucí vody.

Voda hraje zásadní roli také v prevenci druhotné kontaminace při přípravě jídel. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta by měly být například nože používané na krájení různých surovin k přípravě pokrmů omyty proudem tekoucí vody vždy, kdy se mění krájená surovina či polotovar. Inspirací v tomto smyslu není ani náhodou sledování televizních pořadů o vaření. Prakticky žádný z „profesionálních“ kuchařů tuto zásadu při přípravě jídel nedodržuje.

Naše voda

 

12.9.2011 8.12, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

Aktuality

Ze světa

VIDEOROZHOVOR

více >

Fotoblog

více >

PLUŽINY - šetrné zemědělství v PrazePLUŽINY - šetrné zemědělství v Praze
Foto: Vojta Herout

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Září 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4