27. 5. 2020

Italové mají novou zbraň proti pančování potravin

Italská laboratoř vyvinula přístroj, který s pomocí laseru rozezná složení potravin. Informovala o tom zpravodajská televize ČT 24 s tím, že výzkumníci již pracují i na kufříkové verzi, která by pomohla kontrolovat zboží přímo v obchodech.

Přístroj zjišťuje například přimíchávání olejů nízké kvality do extra panenského olivového oleje, přítomnost metanolu v alkoholických nápojích, cukru a sladidel v ovocných džusech, nebo histaminu v rybích produktech. Prototyp laserového analyzátoru zobrazí výsledky a složení vzorků prakticky okamžitě. Přístroj vyvinul tým v laboratořích ENEA nedaleko Říma a v současné době pracuje na zmenšení celého přístroje tak, aby ho kontroloři mohli využívat přímo v terénu. U některých potravin totiž může nezodpovědnost zpracovatelů a prodejců přímo ohrožovat zdraví zákazníků. Vývoj miniaturizované verze potrvá přibližně 3 roky. Už teď očekávají zájem nejen ze strany úřadů, ale i potravinářských firem a sítí rychlého občerstvení, které by mohly kontrolovat kvalitu kupovaných produktů.

Zdroj: ČT 24, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (mořská ryba)

18.12.2017 13.31, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

OKOLÍ VĚŽICKÉHO RYBNÍKAOKOLÍ VĚŽICKÉHO RYBNÍKA
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<<Květen 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31