16. 4. 2024

Glopolis: S vyhozeným jídlem vyhazujeme také množství vody

Voda obsažená ve vyhozeném jídlu by stačila zaplnit každoročně téměř tři Ženevská jezera. Uvádí se to v aktuálním vydání bulletinu společnosti Glopolis, který je věnován tématu plýtvání potravinami.

S vyhozeným jablkem nekončí v koši jen vláknina, vitamíny a minerály, ale také množství vody, které bylo potřeba při jeho vypěstování a zpracování. Stejně tak zmizí mnoho živin z půdy, použitých hnojiv či pesticidů. Do procesu jsou zapojeni lidé, kteří za práci dostávají mzdu a používají stroje, které zase potřebují k provozu energii (elektřinu, naftu). V neposlední řadě pak na půdě, na které roste „jídlo pro koš“, mohlo vyrůst něco jiného nebo mohla mít úplně jiný smysl.

Na vyplýtvané jídlo se za rok celosvětově použije 250 krychlových kilometrů takzvané modré vody, což je povrchová i podzemní voda používaná k zavlažování. To jsou skoro tři Ženevská jezera. Třeba k výrobě u nás oblíbeného piva je potřeba přes 148 litrů vody (na jeden půllitr piva). K očekávanému navrácení vody použité pro pěstování zpět do přírodního oběhu však nedochází tak přirozeně, jak je pro zachování planety a udržitelného zemědělství potřeba.

Proč? 1) Vlivem klimatických změn, které na jedné části planety přinášejí vyšší teploty a nižší srážky, zatímco jinde způsobují opačné proměny ovzduší a 2) vzhledem ke globalizovanému trhu s potravinami, které cestují z pole ke strávníkům z velké vzdálenosti, je rovnováha spotřeby zdrojů v potravinách a jejich opětovného navrácení na místo vzniku narušena. Voda, které bylo zapotřebí pro pěstování brambor v egyptských pouštích zavlažovaných unikátními podzemními zdroji či chřestu pro evropský trh pod ubývajícími andskými ledovci, je odčerpávána nezvratně. V případě živočišné produkce se nejedná o vodu, kterou zvířata vypijí, ale o vodu, kterou spotřebovala výroba jejich krmiva. Nejvyšší dopad na vodní stopu má maso, které je obecně velmi náročné na výrobu z hlediska surovin i energií. V poměru k těmto vynaloženým zdrojům je výživová hodnota masa vlastně velmi malá. Ze stejného množství zdrojů vložených do rostlinné výroby by se nasytilo větší množství lidí.

Vypěstované vyplýtvané jídlo zabírá 1,4 miliardy hektarů půdy, což je téměř 30 procent veškeré světové zemědělské plochy. Navíc zemědělsky využitelná půda dnes zaujímá téměř polovinu z celkově dostupné úrodné půdy. Půda je ze své podstaty zdrojem omezeným a intenzivní zemědělství ji vyčerpává (dočasně či trvale). Tím se poté snižuje její produkce. Tímto trpí zejména chudší světové oblasti závislé na vlastní produkci potravin. Zbytečné hnojení a ošetření potravin pak přispívá ke znečištění životního prostředí, zejména vodních zdrojů, k zasolování půdy, jejímu vyčerpání a zvýšené erozi její nejvýživnější vrchní.

Plýtvání jídlem lze samozřejmě vyjádřit i penězi. V roce 2007 dosahoval účet za plýtvání hodnoty kolem 750 miliard dolarů. Nejedná se jen o finance, které byly vloženy do výroby a přípravy jídla. S plýtváním jídlem přichází vniveč i práce lidí, kteří se na výrobě podíleli. K produkci jedné kalorie v jídle je průměrně nutné 7 – 10 kalorií dodat. Produkce masa se opět řadí k nejvíce náročným, na jednu kalorii hovězího je třeba dodat 35 kalorií. U potravin rostlinného původu jsou to v průměru jen tři kalorie. Navíc většina této energie pochází z fosilních paliv a tedy plýtvání jídlem (nejen) tímto přispívá ke globálnímu oteplování.

Uhlíková stopa vyprodukovaného a nesnězeného jídla se odhaduje na 3,3 gigatun ekvivalentu CO2 (údaj z roku 2007). To řadí vyplýtvané jídlo na třetí místo zdrojů tzv. uhlíkové stopy. Je to více než kolik vyprodukovaly v roce 2012 Spojené státy nebo Čína.

Míra plýtvání potravin se liší na celém světě. V oblastech s nízkými příjmy obyvatel se na úrovni spotřebitele plýtvá méně – ztráta se pohybuje mezi 4 – 16 procenty. Potraviny jsou tam hůře dostupné a lidé si nemohou dovolit zdroji plýtvat. Zatímco v bohatších regionech je to mezi 31 – 39 procenty.

Glopolis je nezávislé analytické centrum se zaměřením na globální výzvy a příslušné odpovědi České republiky a EU. Jeho cílem je zlepšit politickou kulturu a přispět k přechodu na chytrou ekonomiku, k energetické a potravinové zodpovědnosti.

Zdroj: Glopolis (redakčně upraveno), ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (jezero Medard)

 

 

24.12.2015 10.00, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony, Nejčtenější

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
21
22
23
24
26
28
30
31
1
2
07 Srp
07/08/2018    
10.00 - 11.00
Za účasti vedení státní podniku Lesy České republiky (Lesy ČR), města a státního podniku Povodí Vltavy proběhne v úterý 7. srpna prezentace dokončení sanace Barevné skály [...]
10 Srp
10/08/2018    
9.00 - 16.00
V pátek 10.8.2017 proběhne ve Vodním domě další z akcí pro veřejnost nazvaná Setkání s netopýry. V časech 9:00, 10:00, 11:00, 13:00 a 14:00 proběhnou ve [...]
17 Srp
17/08/2018 - 19/08/2018    
Celý den
V pořadí 14. ročník Rybářských slavností v Třeboni a na Třeboňsku proběhne ve dnech 17. až  19. srpna 2018 v areálu Pod Světem a na Sádkách Rybářství Třeboň. Základem [...]
17 Srp
17/08/2018    
20.00 - 23.00
V pátek 17. srpna 2018 od 20:00; 21:30 a 23:00 proběhnou speciální noční exkurze v druhé největší vodní elektrárně v Česku na Orlíku. Rezervace nutná na [...]
18 Srp
18/08/2018    
Celý den
V sobotu 18. srpna se v areálu vodního parku Čabárna u Kladna uskuteční v pořadí již pátý ročník „Neckyády“. Akce začíná v 11.00 hodin registrací plavidel, informuje web vodního [...]
25 Srp
25/08/2018 - 26/08/2018    
14.00 - 16.00
V sobotu 25. a neděli 26. srpna 2018 od 14:00 proběhne dvouhodinová prohlídky VD Orlík včetně návštěvy speciálního krytu civilní obrany, který je ukryt ve [...]
Na výstavě Země živitelka proběhne seminář „Krajina - půda a voda“
27/08/2018    
9.00 - 12.30
V pondělí 27. srpna proběhne v době od 9.00 hodin v rámci doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích odborný seminář „Krajina - půda a voda“ v areálu výstaviště, [...]
29 Srp
29/08/2018    
14.00 - 15.00
Ministr životního prostředí Richard Brabec na středu 29. 8. 2018 svolal jednání Národní platformy odborníků na boj se suchem. Ta bude od 12.00 hodin diskutovat na [...]
Events on 07/08/2018
Events on 10/08/2018
10 Srp
Events on 17/08/2018
17 Srp
17 Srp
Events on 18/08/2018
18 Srp
Events on 25/08/2018
Events on 27/08/2018
Events on 29/08/2018