19. 4. 2024

Glopolis: S vyhozeným jídlem vyhazujeme také množství vody

Voda obsažená ve vyhozeném jídlu by stačila zaplnit každoročně téměř tři Ženevská jezera. Uvádí se to v aktuálním vydání bulletinu společnosti Glopolis, který je věnován tématu plýtvání potravinami.

S vyhozeným jablkem nekončí v koši jen vláknina, vitamíny a minerály, ale také množství vody, které bylo potřeba při jeho vypěstování a zpracování. Stejně tak zmizí mnoho živin z půdy, použitých hnojiv či pesticidů. Do procesu jsou zapojeni lidé, kteří za práci dostávají mzdu a používají stroje, které zase potřebují k provozu energii (elektřinu, naftu). V neposlední řadě pak na půdě, na které roste „jídlo pro koš“, mohlo vyrůst něco jiného nebo mohla mít úplně jiný smysl.

Na vyplýtvané jídlo se za rok celosvětově použije 250 krychlových kilometrů takzvané modré vody, což je povrchová i podzemní voda používaná k zavlažování. To jsou skoro tři Ženevská jezera. Třeba k výrobě u nás oblíbeného piva je potřeba přes 148 litrů vody (na jeden půllitr piva). K očekávanému navrácení vody použité pro pěstování zpět do přírodního oběhu však nedochází tak přirozeně, jak je pro zachování planety a udržitelného zemědělství potřeba.

Proč? 1) Vlivem klimatických změn, které na jedné části planety přinášejí vyšší teploty a nižší srážky, zatímco jinde způsobují opačné proměny ovzduší a 2) vzhledem ke globalizovanému trhu s potravinami, které cestují z pole ke strávníkům z velké vzdálenosti, je rovnováha spotřeby zdrojů v potravinách a jejich opětovného navrácení na místo vzniku narušena. Voda, které bylo zapotřebí pro pěstování brambor v egyptských pouštích zavlažovaných unikátními podzemními zdroji či chřestu pro evropský trh pod ubývajícími andskými ledovci, je odčerpávána nezvratně. V případě živočišné produkce se nejedná o vodu, kterou zvířata vypijí, ale o vodu, kterou spotřebovala výroba jejich krmiva. Nejvyšší dopad na vodní stopu má maso, které je obecně velmi náročné na výrobu z hlediska surovin i energií. V poměru k těmto vynaloženým zdrojům je výživová hodnota masa vlastně velmi malá. Ze stejného množství zdrojů vložených do rostlinné výroby by se nasytilo větší množství lidí.

Vypěstované vyplýtvané jídlo zabírá 1,4 miliardy hektarů půdy, což je téměř 30 procent veškeré světové zemědělské plochy. Navíc zemědělsky využitelná půda dnes zaujímá téměř polovinu z celkově dostupné úrodné půdy. Půda je ze své podstaty zdrojem omezeným a intenzivní zemědělství ji vyčerpává (dočasně či trvale). Tím se poté snižuje její produkce. Tímto trpí zejména chudší světové oblasti závislé na vlastní produkci potravin. Zbytečné hnojení a ošetření potravin pak přispívá ke znečištění životního prostředí, zejména vodních zdrojů, k zasolování půdy, jejímu vyčerpání a zvýšené erozi její nejvýživnější vrchní.

Plýtvání jídlem lze samozřejmě vyjádřit i penězi. V roce 2007 dosahoval účet za plýtvání hodnoty kolem 750 miliard dolarů. Nejedná se jen o finance, které byly vloženy do výroby a přípravy jídla. S plýtváním jídlem přichází vniveč i práce lidí, kteří se na výrobě podíleli. K produkci jedné kalorie v jídle je průměrně nutné 7 – 10 kalorií dodat. Produkce masa se opět řadí k nejvíce náročným, na jednu kalorii hovězího je třeba dodat 35 kalorií. U potravin rostlinného původu jsou to v průměru jen tři kalorie. Navíc většina této energie pochází z fosilních paliv a tedy plýtvání jídlem (nejen) tímto přispívá ke globálnímu oteplování.

Uhlíková stopa vyprodukovaného a nesnězeného jídla se odhaduje na 3,3 gigatun ekvivalentu CO2 (údaj z roku 2007). To řadí vyplýtvané jídlo na třetí místo zdrojů tzv. uhlíkové stopy. Je to více než kolik vyprodukovaly v roce 2012 Spojené státy nebo Čína.

Míra plýtvání potravin se liší na celém světě. V oblastech s nízkými příjmy obyvatel se na úrovni spotřebitele plýtvá méně – ztráta se pohybuje mezi 4 – 16 procenty. Potraviny jsou tam hůře dostupné a lidé si nemohou dovolit zdroji plýtvat. Zatímco v bohatších regionech je to mezi 31 – 39 procenty.

Glopolis je nezávislé analytické centrum se zaměřením na globální výzvy a příslušné odpovědi České republiky a EU. Jeho cílem je zlepšit politickou kulturu a přispět k přechodu na chytrou ekonomiku, k energetické a potravinové zodpovědnosti.

Zdroj: Glopolis (redakčně upraveno), ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (jezero Medard)

 

 

24.12.2015 10.00, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony, Nejčtenější

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
2
3
4
5
6
7
8
9
10
13
14
15
16
19
20
21
22
24
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
01 Říj
01/10/2018 - 02/10/2018    
11.30 - 21.00
Ve dnech 1. až 2. října 2018 se v hotelu Skalský Dvůr na Vysočině uskuteční setkání zástupců Ministerstva zemědělství (MZe) s pracovníky vodoprávních úřadů obcí [...]
11 Říj
11/10/2018    
9.00 - 16.15
Společnost B.I.D. Services pořádá 11. října 2018 v hotelu Olympic v Praze v době od 9.00 do 16.15 hodin konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích.
12 Říj
12/10/2018 - 14/10/2018    
Celý den
Ve dnech 12. až 14. října se bude letos lovit největší rybník Rožmberk. V předstihu o tom informovalo Rybářství Třeboň tak, aby měli zájemci dostatečně [...]
17 Říj
17/10/2018    
17.00 - 20.00
Institut pro politiku a společnost zve na veřejnou debatu  "Nedostatek vody aneb bude z Česka nová Dubaj?"Akce se uskuteční 17. října 2018 od 17:00 hodin, Vysoká škola [...]
17 Říj
17/10/2018    
17.00 - 18.30
V Café by Veolia v pražském Florentinu proběhne 17.října od 17.00 hodin křest druhého dílu knížky o H2O autorů Petra Stančíka a Galiny Miklínové. Informovala [...]
18 Říj
18/10/2018 - 19/10/2018    
8.00 - 18.00
Ve dnech 18. až 19. října proběhne v Praze další ročník akce s názvem Magdeburský seminář o ochraně vod 2018. Informoval o tom Hugo Roldán [...]
23 Říj
23/10/2018    
9.00 - 16.00
Mezinárodní konference „POČÍTÁME S VODOU“ bude letos primárně věnována hospodaření s dešťovou vodou jako nástroji k rozvoji měst. Akce proběhne v úterý 23. října 2018, místo konání: [...]
25 Říj
25/10/2018    
9.00 - 15.00
Ve čtvrtek 25. října proběhne v univerzitním centru Krystal Univerzity Karlovy „Konference o hospodaření s vodou na území ČR“. Za organizátory o tom informoval Jaroslav Pilný.
Events on 01/10/2018
Events on 11/10/2018
Events on 12/10/2018
Events on 17/10/2018
Events on 18/10/2018
18 Říj
Events on 23/10/2018
Events on 25/10/2018