13.12.2018 9.56, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
dTest: Mražený losos neobsahuje toxické látky ani vodu
Podle výživových doporučení patří ryby do jídelníčku dvakrát týdně. Tučné mořské ryby jsou totiž dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu D. Časopis dTest otestoval kvalitu mražených lososů a zjistil obrovské rozdíly v obsahu tuku i poměru zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Jak přitom píše portál Vitalia.cz., dTest poslal do laboratoře deset druhů mražených filetů z lososa, které jsou běžně k dostání na českém trhu. Jednalo se o druh lososa obecného a lososa gorbušu. Část lososů pocházela z volného moře, část z lososích farem. Experti v laboratoři pak zjišťovali přítomnost nežádoucích chemikálií, obsah a kvalitu tuku. Nezávislý test také zkoumal, jestli výrobci maso nešidí přídavkem vody.
Odborníci v lososech měřili obsah zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Žádoucí je jejich vysoký podíl, a hlavně velká převaha nad omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 jsou důležité pro celkové zdraví člověka, zejména pro jeho srdce a cévy. „Z výsledků vyplývá, že farmový losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je trochu bláhové,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Oficiální zdroje uvádějí průměrné hodnoty tuku pro lososa gorbušu okolo 5 %, pro lososa obecného kolem 12 %. dTest přitom zjistil u mražených filetů od 0,5 do 18 % tuku. Ve stogramových porcích testovaných lososů bylo 0,013 až 4,7 gramu omega-3 kyselin. Pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění se doporučuje konzumovat 1 g EPA a DHA denně.
Konzumenti mořských ryb si určitě kladou otázku, nakolik je rybí maso zamořeno toxickými látkami, ať už ze životního prostředí, nebo jako důsledek velkochovu v akvakultuře. dTest u žádného vzorku nezjistil přítomnost rtuti, kadmia, olova, malachitové zeleně ani krystalové violeti.„U farmových ryb jsme se zaměřili ještě na pesticidy a antibiotika; žádné problémy se ovšem neprokázaly. Jediný nález, těsně nad hranicí detekce a hluboko pod limitem, představovalo DDT u výrobku Vici Salmon Fillet Portion. Pesticid DDT se již nepoužívá, přesto v životním prostředí přetrvává z dřívějších let,“ poznamenává Hana Hoffmannová.
Dobrou zprávou je, že žádný výrobce testovaných filet nepřidává do masa vodu.
Zdroj a plné znění článku: https://www.vitalia.cz/clanky/dtest-mrazeny-losos-neobsahuje-toxicke-latky-a-vodu-problem-je-jinde/, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
13.12.2018 9.56, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy
Aktuality
Sobotní večerní a posléze další noční déšť způsobily potíže na řadě míst
Akt. 16.6.2024 10.19Rubrika: Prevence povodní, voda v krajině
KHP radí v napouštění bazénů z vlastní vodovodní přípojky
Akt. 15.6.2024 11.59Rubrika: Vodovody a kanalizace