29. 3. 2024

31.12.2020 5.45, Rubrika: Rybářství a rybníkářství

Častá konzumace ryb podle odborníků prospívá našemu zdraví

Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kg ryb na osobu a rok. Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule přitom činí 20 kg, statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele Evropské unie je ale pouze 11 kg.

Jak navíc uvádí poslední „Situační a výhledová zpráva Ryby 2020“, v ČR je spotřeba ryb ještě nižší, neboť dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg. Z tohoto množství činí spotřeba sladkovodních ryb jen 1,3 kg na osobu ročně, i při započítání ryb získaných chovem včetně úlovků ryb na udici.

Hlavními složkami rybího masa jsou voda (50–83 %), bílkoviny (15–20 %) a tuky (1–35 %). Velká variabilita základních složek je dána druhem ryby, věkem a pohlavím ryby, stadiem pohlavního cyklu a prostředím, v němž ryba žije. Pro vysoký obsah vody je rybí maso velmi nesoudržné a špatně se uchovává. Bílkoviny rybího masa jsou však vysoce kvalitní, poněvadž obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a to ve vyváženém vzájemném poměru. Jsou proto dokonale stravitelné.

Typické pro rybí maso je, že obsahuje minimum vazivových bílkovin a vůbec neobsahuje bílkovinu elastin. To umožňuje snadnou a rychlou tepelnou úpravu rybího masa. Podle rozdílného množství tuku dělíme ryby na druhy s nízkým obsahem (do 2 % tuku), středně tučné (2–10 %) a tučné (více než 10 % tuku). Některé ryby ukládají tuk v játrech, jiné především ve svalovině. Z vitamínů si v rybím mase nejvíce ceníme v tucích rozpustných vitamínů A a D a rovněž ve vodě rozpustných vitamínů komplexu B. Z rybího masa můžeme získat i další velice významné látky, především nenasycené omega tři mastné kyseliny. Ty preventivně působí proti onemocnění srdce, snižují hladinu cholesterolu v krvi a prospívají i cévní soustavě. Lidské tělo si přitom tyto kyseliny nedokáže samo vytvořit. „Častá konzumace ryb je tak jednou z možností, jak prospět svému zdravotnímu stavu,“ uvádí se ve jmenované publikaci.

Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun. Na výlovech se podílejí mořské ryby z 80 %, zbylých 20 % představují ryby sladkovodní.

Zdroj: Situační a výhledová zpráva Ryby 2020, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

31.12.2020 5.45, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6