31.12.2020 5.45, Rubrika: Rybářství a rybníkářství
Častá konzumace ryb podle odborníků prospívá našemu zdraví
Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kg ryb na osobu a rok. Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule přitom činí 20 kg, statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele Evropské unie je ale pouze 11 kg.
Jak navíc uvádí poslední „Situační a výhledová zpráva Ryby 2020“, v ČR je spotřeba ryb ještě nižší, neboť dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg. Z tohoto množství činí spotřeba sladkovodních ryb jen 1,3 kg na osobu ročně, i při započítání ryb získaných chovem včetně úlovků ryb na udici.
Hlavními složkami rybího masa jsou voda (50–83 %), bílkoviny (15–20 %) a tuky (1–35 %). Velká variabilita základních složek je dána druhem ryby, věkem a pohlavím ryby, stadiem pohlavního cyklu a prostředím, v němž ryba žije. Pro vysoký obsah vody je rybí maso velmi nesoudržné a špatně se uchovává. Bílkoviny rybího masa jsou však vysoce kvalitní, poněvadž obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a to ve vyváženém vzájemném poměru. Jsou proto dokonale stravitelné.
Typické pro rybí maso je, že obsahuje minimum vazivových bílkovin a vůbec neobsahuje bílkovinu elastin. To umožňuje snadnou a rychlou tepelnou úpravu rybího masa. Podle rozdílného množství tuku dělíme ryby na druhy s nízkým obsahem (do 2 % tuku), středně tučné (2–10 %) a tučné (více než 10 % tuku). Některé ryby ukládají tuk v játrech, jiné především ve svalovině. Z vitamínů si v rybím mase nejvíce ceníme v tucích rozpustných vitamínů A a D a rovněž ve vodě rozpustných vitamínů komplexu B. Z rybího masa můžeme získat i další velice významné látky, především nenasycené omega tři mastné kyseliny. Ty preventivně působí proti onemocnění srdce, snižují hladinu cholesterolu v krvi a prospívají i cévní soustavě. Lidské tělo si přitom tyto kyseliny nedokáže samo vytvořit. „Častá konzumace ryb je tak jednou z možností, jak prospět svému zdravotnímu stavu,“ uvádí se ve jmenované publikaci.
Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun. Na výlovech se podílejí mořské ryby z 80 %, zbylých 20 % představují ryby sladkovodní.
Zdroj: Situační a výhledová zpráva Ryby 2020, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
31.12.2020 5.45, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy