29. 3. 2024

Alergie na vodní živočichy II: Ryby

Blížící se vrchol turistické sezóny a s ním i dovolená v exotických, obvykle přímořských destinacích, znamená obvykle zvýšenou konzumaci mořských produktů. Server vitalia.cz i proto začal před časem publikovat seriál o riziku alergií, jehož další díl nabízíme.

Jedním z nejčastěji konzumovaných pokrmů při dovolené u moře jsou celkem logicky mořské plody a mořské ryby. Speciálně pro naše spotřebitele je četnost konzumace ryb v zahraničí v porovnání s konzumací těchto surovin a potravin z nich vyrobených zásadnější změnou struktury jídelníčků, než pro kohokoli jiného – u nás se totiž ryby, ani ty naše, ani mořské, téměř nejedí.

Alergie na ryby

To je na jednu stranu předmětem oprávněné kritiky dietologů, protože maso ryb je zdravé, lehce stravitelné a tuky, které obsahuje, patří mezi to nejlepší, co lidský organismus pro svůj zdravý vývoj potřebuje. Na druhou stranu patří ryby mezi velmi významné zdroje alergií. I proto je EU zařadila na seznam čtrnácti skupin potravin, které musí být povinně uváděny například v restauracích, pokud jsou použity jako suroviny k výrobě pokrmů. Jedná se o číselné označení A4 – Ryby a výrobky z nich.

Podle dosud známých informací přitom trpí alergií na ryby zhruba půl procenta populace – v naší zemi je to tak přibližně padesát tisíc lidí. Hlavním alergenem je rybí bílkovina parvalbumin, respektive skupina těchto látek. Parvalbuminy přitom obsahuje svalovina jak ryb mořských, tak sladkovodních, a dokonce i svalovina jiných obratlovců, kde je však množství těchto alergenů zanedbatelné.

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Skutečnost, že stejný nebo velmi podobný alergen obsahují všechny ryby, bohužel znamená v praxi v zásadě nekonečně pestré riziko zkříženě reagujících alergenů mezi sladkovodními i mořskými rybami.

Pokud tak u někoho vyvolává alergické reakce konzumace lososa, sardinky nebo třeba pangase, velmi pravděpodobně bude obdobnou reakci vyvolávat konzumace kapra, štiky nebo pstruha.

Citlivost některých alergiků jde dokonce tak daleko, že u nich mohou alergické reakce nastat již při vdechování výparů při přípravě (jakýchkoli) ryb nebo při potřísnění kůže při přípravě ryb nebo při kontaktu s nimi.

Samozřejmě to neplatí obecně, existuje totiž i řada jedinců s alergickou reakcí pouze na jeden druh ryby, zatímco kontakt či konzumace masa z jiného druhu ryby jim problémy nečiní. Aby to nebylo jednoduché, u některých alergiků se zase naopak alergie neprojeví při konzumaci ryb s červeným masem (podle dosud známých údajů jde o skupinu ryb čeledi Scombroideae, kam spadá například tuňák), neboť červená svalovina obsahuje méně alergenů skupiny parvalbuminů.

Další mořské potvory to ještě komplikují

S alergií na ryby souvisí, jak se většinou dočteme, také alergie na bílkovinu tropomyozin, kterou obsahuje svalovina korýšů, měkkýšů, ale i roztočů či švábů, přičemž zejména mořské ryby jsou často napadány parazity, které tropomyuzin obsahují. Fakticky jde ale o projev alergie na měkkýše či korýše, jak již bylo popsáno v části věnované alergiím na tyto mořské tvory, takže jde o dvě různé alergie působící paralelně. Zkřížená alergická reakce mezi alergeny ryb a korýšů kupodivu není dosud popsána, horší je to s roztoči nebo třeba mravenci.

Rozdíly mezi alergenitou jednotlivých ryb jsou obrovské

Stejně jako drtivá většina alergenů jsou i parvalbuminy tepelně odolné, nestačí ani ohřev na více než 100 °C po dobu 10 minut. Negativní zprávou je i to, že se alergenita vůči konzumaci ryb neztrácí s věkem. Na druhou stranu je podstatně méně alergenní než rybí maso takzvaná košer želatina z kůže ryb, u níž zatím navíc nebyla ani zjištěna zkřížená reakce mezi rybí želatinou a želatinou z hovězího nebo vepřového masa.

Na rozdíl od jiných alergenů jsou v případě některých ryb a rybích výrobků známy prahové dávky, při kterých již může docházet k alergenní reakci. Tu vyvolává například konzumace 6000 mg platýze, 1000 mg surimi, 500 mg makrely nebo 5 mg tresky či 5 mg sledě.

I z uvedeného přehledu je zřejmé, že rozdíly mezi alergenitou jednotlivých druhů ryb jsou obrovské – zřejmě ale i proto, že ani o alergenech z ryb stejně jako o dalších alergenech toho stále ještě dost nevíme.

Zdroj: www.vitalia.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

18.6.2015 6.54, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1