Zvířata a rostliny od vody: Hraboš mokřadní

10. června 2015 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

hraboš mokřadní

Po nějaké době pokračuje portál Naše voda v prezentaci našich zvířat a rostlin, které jsou svým způsobem života závislí na vodním prostředí. Mimo jiné proto, že začínající turistická sezóna vytváří předpoklad, že se s nimi ve volné přírodě setkáme častěji.

Seriál připravuje facebooková verze portálu Naše voda z internetových zdrojů, tentokrát je o web chov zvířat a informace z něj o Hraboši mokřadním. Hraboš mokřadní dosahuje délky těla 100-140 milimetrů, ocas je dlouhý zpravidla 28-52 milimetrů, zadní tlapka se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí od 18 do 21 milimetrů, ucho je dlouhé 11-16 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince může kolísat od 17 do 50 gramů. Je tmavší než hraboš polní, v srsti jsou černé chlupy. Ocas je vespod světlý. Boltec je blanitý, řídce a dlouze ochlupený. Zadní tlapka je většinou delší než 18 mm (u hraboše polního do 17,5 mm) a naspodu tmavá. Pářící se samci typicky páchnou.

Žije ve vlhčích a chladnějších oblastech po celém území střední Evropy. V České republice byl zprvu hraboš mokřadní považován za vzácný druh, až později se ukázalo, že místy je zcela běžný. Obývá polohy od 140 m n. m. (především Děčínsko, Mostecko) do 1600 m n. m. (Krkonoše – Sněžka, Vysoké Kolo; Hrubý Jeseník – Praděd). Dosud nebyl zjištěn v nížinách středních i východních Čech a jižní Moravy.

Hraboš mokřadní, jak již napovídá jeho druhový název, osidluje mokré horské louky a mokřiny s rašeliníkem, rovněž vlhké okraje lesů. Samice rodí po 20-22 dnech březosti 4-5 (2-11) mláďat, která váží při narození necelé 3 g, prohlédnou 8-9. den života a brzy poté začínají částečně přijímat i zelenou potravu. První generace se objevuje na povrchu počátkem května, poslední vrhy přicházejí na svět v říjnu.

Zdroj a foto: www.chovzvirat.cz

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě