Znáte rostlinnou ústřici?

31. prosince 2013 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

Plícněna přímořská - foto Olga Suldovská

Klasická ústřice má svou rostlinnou alternativu, která nachází své uplatnění zejména ve francouzské gastronomii. Informovala o tom agentura AFP s tím, že jde o rostlinu vyskytující se na břehu moře s chutí ústřice s českým názvem Plícněnka přímořská.

Rostlinná ústřice, čili plícněnka přímořská (Mertensia maritima) je rostlina lehce křupavá a plná jódu. Její kořeny tkví v písku, listy vyrážející vzhůru mají nádech stříbřité šedi a na vrcholku smáčeném sprškami mořské vody se objevují malé slézově modré květy (na ilustračním snímku).

Pod tímto prostým vzhledem se však skrývá složitá rostlina, kterou lze prý jen velmi obtížně pěstovat. Zvláště vzklíčení rostliny je velmi pomalé a plné rozmarů. Na rozdíl například od semene petržele, která vzejde po třech dnech namáčení, může plícněnka přeplout Atlantik a nic to s ní neudělá. Jakmile však jednou zdomácní, odolává extrémním teplotám, a tak ji lze nalézt na Sibiři, na Aljašce či na Islandu. Mertensia maritima je sezónní rostlina, která je nejlepší od jara do léta. V Nizozemsku ji pěstují ve sklenících, aby uspokojovali poptávku restaurací v zimě.

Plícněnka se pojídá syrová, vaření nesnese.

Mimochodem, klasické ústřice představují podle nutričních odborníků prevenci proti nachlazení…..

Zdroj: AFP, Agris, ilustrační foto Olga Suldovská

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách