Co znamená označení „Sea Frozen“

21. srpna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

velrybagronska

Z nápisů na obalech mořských výrobků lze zjistit i způsob jejich zpracování. Poukazuje na to článek na osvětovém serveru vitalia.cz.

Ryby jsou totiž zpracovávány dvěma hlavními způsoby. Pojem „Sea Frozen“ přitom značí, že rybí maso bylo zpracováno na moři, přímo na lodi. Naopak termín „Double Frozen“ znamená, že maso ryb bylo zmraženo na moři, následně rozmraženo a zpracováno na pevnině, a znovu zamraženo.

Zpracováním je přitom míněno zmrazení. Během takového „zpracování“ je ovšem buněčná struktura masa porušena a hmota ryb je ochuzena o bílkoviny a živiny. Při „zpracování“ na pevnině se navíc během rozmrazení uvolní buněčná voda včetně bílkovin a dalších živin, a následné naložení ryb do lázně s polyfosfáty a dalšími látkami napomáhá zadržování vody (kyselina citronová, NaCl apod.), což v praxi umožňuje přídavek až 50 procent vody.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství