Známé i neznámé pivo Vendelín

27. března 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

pivovar Vendelín

Historie našeho zřejmě nejmenšího minipivovaru v liberecké městské části Harcov není dlouhá, je ovšem o to zajímavější. Informuje o tom facebooková verze portálu Naše voda.

Vše začalo uzavřením pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou, kde pan Vendelín Krkoška pracoval. Ze dne na den přišel o zaměstnání. Jelikož nemohl dlouho sehnat práci, napadlo ho, že si pivo bude vařit sám a postaví si vlastní pivovar. Vyjednávání s úřady, příprava projektu a rozbor vody sice spolykalo trochu času, ale přesto pan Krkoška v roce 1999 pivovar slavnostně otevřel. Nejdříve stáčel každý den 100 litrů kvasnicového piva a jím zásoboval zvědavé hospodské v okolí a své přátele. Ti se také nakonec podíleli na názvu piva, když doporučili majiteli využít své vlastní jméno – „Vendelín“.

Pivovar pana Krkošky není větší než panelákový byt a vznikl ze staré kůlny. Sklípek určený ke zrání piva je umístěn hned vedle, pivo v něm měsíc leží. Zařízení na výrobu piva si vyrobil sám. Sám zastává veškerá řemesla je nejen vařič, ale i sládek, štokař, spilečný, sklepák i tankomyč.

V současné době se u Vendelína vaří nefiltrovaná světlá nebo polotmavá dvanáctka a příležitostně i vícestupňový speciál. Restauraci s pivem Vendelín můžeme najít přímo v Liberci nebo Jablonci nad Nisou.

Kvalitu zdejšího piva potvrzuje i ocenění Sdružení přátel piva – Minipivovar roku 2001.

Zdroj: Facebook Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách