„Zčerstvělá“ ryba je logická hloupost

10. srpna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_7271 hlava kapra

Jedním z triků při klamání spotřebitelů je postup, kdy je původně mražená ryba prodávaná v obchodech rozmražena, položena na led a označena jako „zčerstvělá“. Informuje o tom server lidovky.cz.

„To je skutečně zavádějící. Je otázkou, zda si průměrný spotřebitel domyslí, že zčerstvělá vlastně znamená rozmrazená,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Pokud by zde chyběl dodatkový nápis, že ryba byla rozmrazena, tak by to inspekce šetřila jako uvádění spotřebitele v omyl. S tím souhlasí i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben: „Když je ryba rozmrazená, tak musí být označena, že je rozmrazená. Obchodníci se tady jasně snaží potlačit, že je rozmrazená, a proto píší zčerstvělá, ale takovéto označení předpisy neznají,“ říká s tím, že je to rozhodně zavádějící. Podle legislativy je čerstvá ryba pouze ta, která je udržovaná chladem. Pojem „zčerstvělá“ je tedy hloupost.

Zdroj: www. Lidovky.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství