Zaniklé pivovary na Liberecku obživnou

11. listopadu 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

Pivo_na_Náplavce1

Příští rok obnoví provoz pivovar ve Cvikově, zavřený od roku 1968 i pivovar v Děčíně, který uvede na trh kdysi slavné pivo Kapitán. In formuje o tom liberecká mutace deníku Mladá fronta DNES.

Kapitán, Luž a Klíč. Pořád vám tato tři jména nějak nejdou dohromady? Je to prosté. Nejde o výlet důstojníka na vrcholky Lužických hor, ale o pojmenování tří nových, respektive staronových piv, která budou již brzy místní pivaři moci ochutnat. Klíč a Luž chtějí vařit ve Cvikově. Zde skončil pivovar, který už byl jediným na Českolipsku, 1. ledna 1968.

V příštím roce však Českolipsko ze smutné mapy okresů, kde není žádný pivovar, zmizí. „Jiří Jakoubek mladší u nás obnoví právě pivovar, zavřený před čtyřiceti pěti lety,“ řekl cvikovský místostarosta Jaroslav Švehla. „Jakoubkovým patří v Novém Boru firma Jakub. Nebojím se, že by Jakoubkovi mladšímu plány s pivovarem nevyšly. Společnost Jakub je totiž kapitálově silná.“

Rodinná firma Jakub podniká s elektromateriálem a elektrosoučástkami a její roční obrat se pohybuje okolo dvou miliard korun. Působí nejen na českém trhu, zboží vyváží do Německa, na Slovensko nebo do Chorvatska a Slovinska. „Jsme rodinná firma,“ uvedl Jakoubek. K pivu má blíž, než by se ze specializace firmy Jakub na elektro zdálo. „Vystudoval jsem vysokou školu chemicko-technologickou, obor výroba piva,“ prozradil Jakoubek.

Státnice udělal před více než dvaceti lety. Myšlenka na založení pivovaru ho napadla zhruba před rokem, kdy se bavil se svým bývalým spolužákem o trhu s pivem. Shodli se, že přibývá lidí, kteří nechtějí levná europiva od velkých koncernů, a tak hledají speciály. „V uplynulých dvaceti letech se zavřelo hodně pivovarů a změnily se v barabizny,“ upozornil Jakoubek. „Začal jsem hledat nějaký volný a když jsem jel kolem bývalého cvikovského pivovaru, viděl jsem na něm ceduli Na prodej. Prošel jsem si ho a líbil se mi.“

Zchátralý areál, kde se kdysi pěstovaly žampiony, Jakoubek koupil. Do jeho obnovy vloží desítky milionů korun a první pivo by rád udělal už v červnu příštího roku. „Budeme vařit přírodní nepasterizovanou dvanáctku a desítku plzeňského typu,“ dodal Jakoubek. „A také sedmičku pro okolní sklárny. Od cvikovského pivovaru ji braly hlavně před druhou světovou válkou.“

Jakoubek si stanovil dvě mety. Zpočátku by rád dělal pět tisíc hektolitrů ročně a za nějaký čas až deset tisíc hektolitrů ročně. Pro srovnání – Svijany vyrábějí přibližně 600 tisíc hektolitrů, Vratislavice asi 50 tisíc hektolitrů a harrachovský Novosad a syn přibližně 1300 hektolitrů. Cvikovský pivovar poskytne práci asi dvaceti lidem. Spolumajitelem, ředitelem i sládkem se stane Jakoubkův spolužák z vysoké školy, muž s dlouhou praxí v pivovarnictví.

„Pivovar má vlastní pramen vody sedmdesát metrů pod zemí,“ prozradil Jakoubek. „Patří k němu i dva rybníky. V pivovaru vybudujeme i vlastní hospodu, kam se vejde až dvě stě hostů. V budoucnu počítáme i s penzionem a zahradou.“ V pivovaru plánuje Jakoubek i koncerty, společenské akce. Turistům nabídne, aby do pivovaru chodili na exkurze. „Mohli bychom se spojit se sklárnami, kam turisty pouštějí, a připravit s nimi společný program,“ konstatoval Jakoubek.

O vznikajícím pivovaru ve Cvikově už ví Pavel Tomášek, majitel vyhlášeného hostince U Zlaté lípy v Novinách pod Ralskem. „Za panem Jakoubkem je vidět kus práce a pivovar určitě nastartuje,“ prohlásil Tomášek. „Lidé budou na jeho pivo určitě zvědaví a když ho udělá pořádně, má u nich šanci. Klasičtí pivaři sice utrácejí v hospodách méně peněz než dřív a jdou po levných značkách. Ale na druhou stranu není všechno jenom o cenách, ale i tom, jestli je to dobré. Osobně určitě cvikovské pivo ochutnám.“ Jakoubek dá svým pivům jména podle nejznámějších okolních kopců – Klíč a Luž.

Doufá, že se mu je povede prodávat i do nedalekého Německa. „Škoda jen, že komunismus a divoký kapitalismus po roce 1989 zanechaly na pivovaru smutné stopy,“ posteskl si Jakoubek. „Jeden z předchozích majitelů nechal rozřezat krásnou měděnou varnu a prodal ji do sběru. Co bychom my za ni dnes dali…“Místostarosta Švehla Jakoubkovi fandí „Zloději vyřezali z bývalého pivovaru skoro všechno železo a kdyby ho Jakoubek nekoupil, za deset let by spadnul,“ poznamenal. „Město by pak muselo ruiny odstranit na vlastní náklady.“

Do Děčína se zase vrací Kapitán, legendární pivo s nezapomenutelnou etiketou, na níž je uvnitř kormidla vyobrazen vousatý kapitán s dýmkou. V sobotu ho mohli ochutnat návštěvníci Podkrušnohorského pivního festivalu a brzy budou mít možnost také štamgasti v hospodách. Kapitána znal za bývalého režimu každý pivař na severu Čech. Značka v polovině 90. let zanikla s celým pivovarem v děčínské čtvrti Podmokly.

„Kdysi jsem ho pil. Kdyby se to dostalo znova do hospod, byl bych spokojený. Je škoda, že děčínský pivovar skončil,“ prohlásil návštěvník sobotního pivního festivalu. „Původního Kapitána jsem pil před dvaceti lety, když jsem ho někam dovezl, mohli se po něm všichni utlouct. I Němcům hodně chutnal, pravidelně jsme ho s sebou brali do Německa na sportovní utkání,“ dodal další.

Možnost ochutnat nového Kapitána bude příští rok na jaře. „Chtěli bychom ho mít hotový příští rok na Apríla,“ říká Jan Kočka z pivovaru, který bude Kapitána vařit. A bude to ve stejné budově v Podmoklech, kde se v roce 1995 vařit přestal.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – liberecký kraj, ilustrační foto Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka