Záměny masa se netýkají jen hovězího, často jde i o ryby

26. února 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

hodně ryb

Obdobně, jako se ve velkém zaměňuje hovězí maso za levnější koňské, se ve Spojených státech zaměňují rybí produkty. Informoval o tom na základě informací deníku Le Figaro server nasepenize.

V letech 2010 až 2012 provedla americká nevládní organizace Oceana jedny z nejrozsáhlejších studií o mořských produktech na světě.Testovala na 1200 vzorků v 674 prodejnách ve 21 státech USA, aby zjistila, zda jsou prodávané ryby správně označeny. Analýza DNA  odhalila, že třetina z testovaných vzorkůbyla špatně označena, navzdory doporučení amerických zdravotnických úřadů.

Například ze 120 zakoupených vzorků ryby chňapal červený bylo jen sedm opravdu chňapalů červených. V roce 2011 jiná studie ukázala, že 28  procent zkoumaných tresek vyrobených v Irsku bylo špatně označeno. Ve  skutečnosti tyto ryby byly nižší kvality a samozřejmě levnější.

Podle mořského biologa Philippe Cury pokud jde o ryby, je to přesně stejné, jako to, co se nyní děje s hovězím a koninou.

Zdroj: www.nasepenize.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka