Zájem o soutěž Pivní speciál každoročně roste

10. listopadu 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

vups-1-senzoricka-laborator-s-kompletnim-zazemim_10

Sedmý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice  CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2016 zaznamenal 37 piv, tedy rekordní počet přihlášených značek. Informoval o tom Josef Vacl ze společnosti PORT, s.r.o., která je spolupořadatelem soutěže.

Letošního ročníku se přitom zúčastnilo 12 pivovarů. V kategorie světlá speciální piva, kde bylo přihlášeno 10 vzorků piv, se na třetím místě se umístil Sváteční speciál z Pivovaru Nymburk, spol. s r.o. Druhé místo získalo pivo PRIMÁTOR EXKLUZIV 16 ° z pivovaru PRIMÁTOR a.s. Vítězem kategorie se stal Kvasničák 13 % z produkce PIVOVARU SVIJANY, a.s.

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno devět piv. Na třetím místě skončilo ROHOZEC Třináctka tmavá z PIVOVARU ROHOZEC a.s. Na děleném druhém místě se umístilo pivo Svatováclavský polotmavý speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav, s.r.o. a Svijanská Kněžna 13 % z PIVOVARU SVIJANY, a.s.  Zvítězilo pivo Něžný Barbar 13 stupňový polotmavý speciál s přídavkem speciálního sladu vyrobený v Pivovaru Nymburk, spol. s r.o.

V již tradičně nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv bylo přihlášeno rekordních 18 značek. Tato kategorie byla, tak jako v loňském roce, spojena s kategorií mixů, kde byly přihlášeny jen 3 vzorky. Dělenou třetí cenu získalo pivo PRIMÁTOR IPA z pivovaru PRIMÁTOR, a.s., BERNARD ČERNÝ LEŽÁK s jemnými kvasnicemi z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s., a Kvasar světlé speciální pivo s přídavkem medu z pivovaru Černá Hora, a.s. O druhá místa se podělila piva PRIMÁTOR STOUT, CHIPPER Grapefruit a PRIMÁTOR WEIZENBIER, jejichž výrobcem je PRIMÁTOR, a.s., a dále BERNARD s čistou hlavou Švestka a BERNARD Jantarový ležák s jemnými kvasnicemi z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s. Degustátorům v této kategorii nejvíce chutnalo a v kategorii zvítězilo pivo BERNARD BOHEMIAN ALE z produkce Rodinného pivovaru BERNARD, a.s. Toto pivo obdrželo i cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací. Předal ji František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., který byl i hlavním organizátorem soutěže.

„Soutěž potvrdila trend posledních let na českém pivním trhu – odklon od pivních mixů,“ uvedl Frantík. „Co však mnohem považuji za velmi významné je, že se obě komise, jak laická tak i komise expertů shodly na rostoucí kvalitě přihlášených pivních vzorků a vyloženě nepodařené pivo jsme vůbec nezaznamenali,“ dodal Frantík.

Tradičně dvacetičlenná hodnotitelská komise, rozdělená na dvě subkomise, degustovala přihlášená piva První, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium bylo složené z členů degustační komise VÚPS doplněné o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně, jako jsou lékaři, novináři i manažeři.

Soutěž je podle Vacla důkazem toho, jak pivovarníci považují soutěže za účasti odborné i laické veřejnosti za prospěšné, protože nabízejí velmi cenné informace, jak jsou jejich piva hodnocena. „A tím jen podtrhují smysl soutěže,“ doplnil Josef Vacl.

Ocenění byla předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním setkání pivovarníků, pivovarských odborníků, médií a laických degustátorů v Praze.

Naše voda, ilustrační foto PORT

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony