Zájem o nákup ryb v lednu prudce klesl

31. ledna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Bohdaneč - výlov - lín - IMG_8775

Až pětinásobně nižší poptávku po sladkovodní rybě mají ve srovnání s minulým měsícem lidé na Břeclavsku. Informuje o tom Břeclavský deník s tím, že rybnikáři a prodejci čelí povánočnímu období, kdy fronty vystřídaly jen občasné návštěvy.

„Pokles je výrazný, což se ale v lednu dalo očekávat. Na druhou stranu to není tak hrozné, jak jsem si myslel. Zhruba pětkrát více lidí chodilo hlavně v předvánočním týdnu,“ říkal prodejce Marek Bartoš, jenž vede obchod s rybami v centru okresního města. Podobně mluvil také ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. Zatímco ještě před několika týdny se davy tlačily kvůli kaprům, v těchto dnech je zájem více rozprostřený. „Lidi teď hlavně chtějí, aby měli s přípravou co nejméně práce. Chtějí hodně filety bez kostí, dobře jde losos, candát, treska či sumec,“ sdělil Bartoš.

Mezi ty, již se z prodejen ryb v lednových dnech vytratili, patří například Radim Stibůrek. Kapr u něj vede o Vánocích, jindy se mu vyhýbá. „Na ryby si potrpím, mám radši mořské, sladkovodními jako jsou kapr či pstruh holduji obvykle jen o vánočních svátcích či příležitostně, jinak jím ale výhradně mořské,“ uvedl Stibůrek. Tvrdí, že podobně naladění jsou i lidé v jeho okolí. Pokles potvrdil rovněž Oldřich Pecha, jednatel Rybářství Hodonín, které se stará o rybníky v Lednickovaltickém areálu. Vysvětluje to ale celkově nižší kupní silou, jež se vyčerpala v prosinci.

Zájem se podle jeho zkušeností pohybuje v sinusoidě. Nahoru by se křivka měla zase dostat s Velikonocemi. „Pomalu už je nazýváme malými Vánocemi. V tu dobu se zájem o sladkovodní ryby, hlavně tedy o kapra, prudce zvyšuje,“ oznámil Pecha. Momentální výpadky pomohou stejně tak vyrovnat teplejší měsíce, kdy se lidé houfně pouští do grilování. „Což je pro nás výborná zpráva,“ nezastíral jednatel.

Menší prodejce ale zajímá především aktuální situace. Přilákat lidi k rybám chtějí díky čerstvosti. „Je rozdíl koupit si rybu, která je zmražená již půl roku a další dva roky má trvanlivost, než když si pořídíte čerstvý kus. Navíc cena je skoro srovnatelná,“ líčil Bartoš. Rybáři i prodejci jsou přesvědčení, že ačkoliv nyní panuje prodejní propad, ryby se celkově na stolech objevují častěji. „Je pravda, že pokrokově smýšlející lidé si dopřávají rybu jednou týdně. Čím dál více se také obrací z mořské ryby na tu domácí, to odpovídá našemu zjištění z posledních měsíců,“ nechal se slyšet Pecha.

A Bartoš jako by jeho slovům přikývl: „Máme některé pravidelné návštěvníky, kteří přichází i dvakrát až třikrát týdně.“

Zdroj: Břeclavský deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka