Zahajuje pátý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv

27. srpna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

pivo Kapřík - IMG_8840

Soutěž speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014 pokračuje již pátým ročníkem. Informoval o tom na dnešní tiskové konferenci Josef Vacl z agentury PORT, která soutěž vyhlašuje. Soutěž se vyhlašuje ve čtyřech soutěžních kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží. Čtvrtou kategorií, které měla premiéru v loňském roce je kategorie míchaných piv (tj. nízkoalkoholická nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou). Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s (VÚPS).

Soutěž je, tak jako v předchozích ročnících, jednokolová. Proběhne ve dnech 8. a 9. října a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude tradičně tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.

Přihlášky spolu se soutěžními podmínkami již pivovary obdržely. Uzávěrka přihlášek je 5. září 2014. Výsledky budou oznámeny 16. října 2014 na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2014 ve Znojmě.

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony