Žáci odmítají zdravou stravu. Jedí třeba málo ryb

23. března 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_6870 uzený kapr

Školní jídelny dávají dětem málo ryb, luštěnin a mléka, děti totiž tyto potraviny nechtějí. Vyplývá to zšetření České školní inspekce, o němž informovaly Lidové noviny.

Školní stravování by se mělo stát součástí výchovy ke zdraví, řekl Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu. Ta chce také apelovat na ředitele, aby ve školách nenechávali automaty s cukrovinkami a limonádami. Například v minulém školním roce nenaplnila polovina škol limit ohledně množství luštěnin a ovoce na žáka. Téměř 43 procent škol také nedodrželo takzvaný spotřební koš ve spotřebě mléka, 27 procent ve spotřebě ryb. Naopak množství tuků čtvrtina škol překročila.

„Nedodržování výživových norem bývá paradoxně způsobeno tím, že se školní jídelny snaží vyjít vstříc dětským strávníkům a nezařazovat nebo zařazovat omezeně některé neoblíbené druhy potravin,“ konstatovala na odborném semináři na ministerstvu školství Alena Fürstová ze školní inspekce. Děti prý ryby a luštěniny nechtějí, protože na ně nejsou zvyklé.

Zdroj: www.lidovky.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy