Za zrodem sicilské zmrzliny stojí věčný led a sníh na sopce Etna

8. ledna 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

03_sneh

Obyvatelé Sicílie se pyšní tím, že světu přinesli zmrzlinu. Jak přitom připomíná deník Lidové noviny, za vše mohou v praxi přírodní podmínky, které na Sicílii umožnily mít k dispozici led dlouho před tím, než se na tento ostrov ve Středozemním moři dostala elektřina.

Když navštívíte slavnou sopku Etnu, najdete tam led uvězněný mezi vrstvami sopečného popela, které ho izolují a chrání před teplým počasím. V oblasti známé svou specifickou kuchyní přitom tento led sloužil k chlazení a uchovávání jídla dlouho před érou moderních lednic. V rámci Itálie, která si jako celek připisuje zásluhy za rozšíření obliby zmrzliny po celém světě, drží Sicílie zaslouženě špičku žebříčku nejlepších výrobců zmrzliny. Místní „brioscia“ – teplá sladká žemle naplněná zmrzlinou – patří mezi nejprodávanější sladkosti v této oblasti.

Čistá nálož kalorií, kterou tato zmrzlinová brioška obsahuje – zhruba 1800 na jednu porci – může odstrašit především ty, kdo se snaží držet dietu, ale rozhodně stojí za to ji alespoň jednou zkusit. A na Sicílii se tenhle „zákusek“ nejí po jídle – jí se místo jídla a v létě představuje příjemný, svěží oběd. Na Sicílii jsou obchody či stánky se zmrzlinou prakticky ve všech městech a vesnicích.

Zdroj: www.lidovky.cz, ilustrační foto Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony