Za vánoční kapry si letos možná mírně připlatíme

22. listopadu 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

trebonsky-kapr-img_0108

Celková letošní tuzemská produkce kaprů bude na úrovni zhruba 18 000 tun, s možnou odchylkou plus minus tři procenta. Uvedl to dnes na tiskové konferenci viceprezident Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek.

„Předpokládáme, že letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. Nechci předjímat, jelikož ještě nejsou všechny výlovy ukončeny, ale prvotní odhady ukazují, že poptávka zákazníků by měla být uspokojena,“ zdůraznil Vacek. Farmářská cena za kapra podle něj pravděpodobně letos mírně vzroste (o 2,00 – 3,00 Kč/kg) vůči obchodu, ale jestli se to promítne do cen konečnému spotřebiteli, zatím není jasné. „Cena pro koncového zákazníka u producentů bude kolísat mezi 65,00 Kč/kg až k 79,00 Kč/kg u kapra tržního I. třídy (na sádkách u prvovýrobce). Cena by se neměla nikterak lišit od předchozích let,“ předpokládá Vacek.

Ten zároveň připomněl, že tuzemští kapři jsou oceněni některými evropskými ochrannými známkami. Jednou z nich je Pohořelický kapr, jehož kvalitu ovlivňuje chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou známku Chráněné označení původu (CHOP).
Také Třeboňský kapr je chován v ekologicky čistém prostředí, v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Tamní rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení (CHZO).

Naše voda, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka