Za úhynem ryb v Ohři zřejmě stojí nedostatek kyslíku a vysoká teplota vody

14. srpna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

mrtvé ryby 8561_n

Za úmrtím ryb v Ohři zřejmě, o kterém portál Naše voda v minulých dnech informoval, stojí zřejmě vysoká teplota vody a nedostatek kyslíku. Píše o tom server denik.cz.

Na úmrtí ryb v Ohři upozornili hasiče vodáci, kteří vyrazili na vodu. „V neděli tam vyjížděla naše posádka s chemickou přípravou, kterou otestovala vodu,“ řekl mluvčí hasičského záchranného sboru Martin Kasal. „Testy zjistily mírně zásaditou vodu. Takže se mohlo asi jednat o látku na bázi louhu. Na místě s námi byli i zaměstnanci vodoprávního úřadu z karlovarského magistrátu a celou věc si převzali k šetření,“ dodal Kasal.

K celé události se vyjádřilo i Povodí Ohře. „Podle našeho šetření se jednalo o několik málo ryb a znečištění vody se neprokázalo. Myslíme si, že se jednalo o kyslíkový deficit, a proto ryby uhynuly. Za málem kyslíku pro ryby stojí hlavně vyšší teplota vody a nízký průtok vody,“ komentoval situaci mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský s tím, že je celé šetření u konce.

Při zásahu navíc hasiči narazili ve stejných místech i na plovoucí živé ryby. „Mohlo se tedy stát, že případné místo možného úniku látky mohlo být jinde, a ryby tedy připluly po proudu,“ uvedl Kasal s tím, že při dalším podobném problému je vždy správné celou věc oznámit na operační středisko hasičů.

Zdroj: Deník, ilustrační foto naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Přehrady a vodní díla, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy