Za necelý měsíc proběhne již 24. ročník Dne Kozla

Aktualizováno 13. května 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

pivo - Kozel - IMG_8363

V pivovaru ve Velkých Popovicích se v sobotu 11. června od 10.30 hodin uskuteční již dvacátý čtvrtý ročník Dne Kozla. Na základě sdělení vedení Plzeňského Prazdroje o tom informoval Klub zemědělských novinářů a publicistů (KZNP).

Součástí těchto tradičních oslav piva bude bohatý hudební program. Na třech pódiích se představí celkem jedenáct kapel a hudebníků. Největším lákadlem budou legendární české kapely Olympic a Žlutý pes a populární písničkář Xindl X. Těšit se můžete také na Jaroslava Uhlíře nebo třeba Ivana Hlase.

Den Kozla však není pouze o hudbě.  Je to především oslava dobře odvedené práce a poctivého řemesla, kterému se ve Velkých Popovicích věnují více než 140 let. Kde jinde vzdát hold a poděkovat všem, kteří svou práci odvádějí poctivě a s láskou, než v pivovaru, kde se odjakživa soustředila celá řada řemeslníků. V průběhu celého dne budou probíhat na několika místech areálu ukázky tradičních manuálních profesí, které více či méně souvisí s pivovarnickou tematikou. Stánky budou navíc připraveny tak, abyste si mohli řemesla vyzkoušet na vlastní kůži. Můžete se na jeden den stát řezbářem či kovářem, uplést si pivní podtácek z orobince, malovat na keramiku, lisovat olej s příměsí chmelu, nebo si ve sklářské dílně zkusit foukání do sklářské píšťaly, rytí, broušení či malování na sklo. Všechny vlastní výrobky si budete moci za symbolické ceny odnést domů. Pivovarský um vám pak bude představen v rámci komentovaných prohlídek pivovaru, u kterých samozřejmě nebude chybět ani ochutnávka.

I letošní ročník pro vás bude připravena pivní specialita Velkopopovický Kozel Nefiltrovaný. Tento ležák se díky vyššímu počtu pivovarských kvasinek vyznačuje plnou chutí a jemnou hořkostí. Speciál pro vás uvaří sám Ondřej Hejma se svou kapelou Žlutý pes. Hudebníci si na jeden den vyzkoušejí nové řemeslo a budou asistovat velkopopovickému sládkovi Vojtovi Homolkovi. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo, a tak bude na Dni Kozla pro všechny návštěvníky připravena celá řada českých jídel a pochoutek. Součástí bude i ochutnávka několika druhů gulášů. Touto částí dne bude provázet sám kuchařský mistr Ivan Vodochodský.

Den Kozla se koná v areálu pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 11. června od 10.30 hodin, vstup na akci je zdarma.

Naše voda, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony