Vznik nových minipivovarů nabírá obrátky

15. května 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

pivo Kapřík - IMG_8840

V Česku je na počet obyvatel už více podniků než v pivní velmoci Německu. Jak přitom připomíná Olomoucký deník, jejich počet by mohl dosáhnout ke čtyřem stovkám.

Takový nárůst pivovarů v Česku si ještě před několika málo lety představoval asi jen málokdo. Ročně se jejich počet zvýší o zhruba dvacet procent a v dubnu jich bylo možné napočítat přes 300. Dobře informovaný portál Pividky. cz jich ke konci minulého týdne napočítal přesně 307. Přispívá k tomu neutichající boom minipivovarů a nikdo si už příliš netroufá předpovídat, kdy to skončí.

Není to tak dávno, kdy prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň odhadoval, že počet pivovarů by se mohl zastavit na hranici kolem 250. Jenomže tuto pomyslnou linii pivovary už prolomily, když jen těch nejmenších je možné napočítat asi 270. A další budou přibývat, protože už nyní řada nováčků ohlásila zahájení provozu na letošní léto. „Nedokážu odhadnout, kam až číslo počtu minipivovarů poroste, ale tipuji, že jich bude mezi 350 až 400. Před dvěma lety ale byl můj tip 250, což jsme překročili, a letos určitě překročíme číslo 300,“ uvedl Šuráň.

S potěšením na narůstající počet těch nejmenších podniků hledí i Stanislav Bernard, sám však majitel průmyslového pivovaru. „Výrazně jsme počtem minipivovarů na počet obyvatel předstihli například Německo,“ uvedl. V této tradiční pivařské zemi v současné době funguje asi 1250 pivovarů. Jen pro zajímavost: ke konci 19. století vařilo pivo na území Čech a Moravy 800 až 1000 pivovarů.

Předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich ale upozornil, že ne všechny minipivovary vaří dobré pivo. Chybí sládci, někdy zvolí nevhodnou technologii nebo mají problém se skladováním surovin. Přesto narůstající počet malých podniků má dobrý vliv na kvalitu. „Boom pomohl nastartovat ozdravné procesy u velkých pivovarů, které zavedly nové recepty a technologie,“ řekl.

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka si na tuto poznámku neodpustil mírný sarkasmus. „Plzeňský Prazdroj také začínal jako minipivovar, a jelikož pečoval o kvalitu, dostal se až tam, kde je. Proto vzkazuji malým pivovarům: bojujte a věnujte se především kvalitě a třeba dosáhnete stejného úspěchu jako Prazdroj,“ doplnil.

Českému pivovarnictví se daří, což dokazují i loňská souhrnná čísla. „Pivovarský trh se vloni trochu nadechl, ale bylo to dáno hlavně rostoucím zájmem o české pivo v zahraničí. Tuzemská spotřeba se od roku 2010 pohybuje prakticky na stejné úrovni. Postupně se ale mění životní styl a preference českých spotřebitelů. Díky tomu dlouhodobě roste spotřeba ležáků a v posledních letech i speciálů a pivních mixů,“ shrnul údaje předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Zdroj: Olomoucký deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy