Výzkumnící hledají cestu, jak zvýšit v kaprech obsah pro tělo potřebných látek

4. srpna 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

kapr

Již na konci letošního roku budou známy výsledky společného projektu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Istitutu klinické a experimentální mediciny  v Praze (IKEM) a Blatenskou rybou, spol. s r.o., týkající se příznivého vlivu rybího masa na lidský organismus.

V rozhovoru pro portál Naše voda to uvedla přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková. Výzkumníci podle ní sledují vliv rybího masa připraveného podle receptur odpovídajících zdravé výživě na dlouhodobý zdravotní stav osob s vysokým rizikem komplikací„Jsou  prováděny laboratorní analýzy kvality masa a ověřovány dietetické hodnoty technologicky upraveného masa kapra jako národního produktu z hlediska eliminací kardiovaskulárních onemocnění člověka a vyvinuta bude technologie produkce zdravé rybí potraviny,“ podotýká Adámková.

Ryby jsou hlavním zdrojem esenciálních n-3 vysocenenasycených mastných kyselin (n-3 HUFA) pro lidskou výživu, především kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému . V poslední době jsou v mnoha zemích rapidně vyvíjeny a obchodovány produkty obohacené o tyto n-3 HUFA. Výrobci se snaží nalézt cesty, jak zvýšit obsah n-3 HUFA v jejich produktech, neboť tím získávají vyšší marketingovou hodnotu.

„Kapr obecný je většinou přehlížen jako jejich zdroj i přesto, že má potenciál být stejně hodnotným zdrojem n-3 HUFA jako ostatní druhy ryb. Jedním z důvodu je to, že se v tradičním způsobu chovu kapra v rybnících používá přikrmování obilninami. To při vysoké intenzitě přikrmování a nízkém podílu přirozené potravy způsobuje vysoký obsah kyseliny olejové a nízkou úroveňn-3 HUFA v kapřím mase,“ uvádí Adámková. Opodle ní existují dva hlavní způsoby, jak zvýšit jejich obsah v kapřím mase. První cestou je používání rostlinných krmiv obsahujících kyselinu alfa-linolenovou, která je prekurzorem pro n-3 HUFA. Druhou cestou je pak krmení kapra krmivem obsahujícím rybí olej z mořských ryb.

Petr Havel

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství