Výzkum FROV: Testování vlivu flavonoidů na rybách je slepá ulička

25. července 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

FROV - Viktoriia Burkina

Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV JU) a jejich kolegové z Švédské Univerzity zemědělských věd v Uppsale uveřejnili výsledky studie, podle nichž ryby reagují na flavonoidy jinak než člověk.

To v praxi znamená, že ryby nejsou vhodné pro testování účinků flavonoidů na metabolismus člověka, ačkoli se k takovým testům často používají. Jak dnes přitom informovala mediální zástupkyně FROV Klára Pirochová, flavonoidy hojně obsažené například v ovoci a zelenině ovlivňují hladinu léků, proto se třeba antibiotika nesmí zapíjet pomerančovým džusem. Méně se ale dosud vědělo o tom, jaké mají flavonoidy účinky na různé druhy živočichů.

Flavonoidy jsou obvykle zdraví prospěšné, blahodárný vliv mají především na cévy. Při kombinaci s léky ale mohou být nebezpečné, zabraňují totiž odbourávání léčiva a to se v těle koncentruje ve škodlivých dávkách. Dosud neexistovala srovnávací studie účinků flavonoidů na různé druhy živočichů tak aby bylo jasné, které druhy se mohou při studiu vlivu flavonoidů na člověka využít a které ne. “Poslední desetiletí panuje v souladu se zákonem na ochranu zvířat trend testovat na co nejjednodušších organismech, případně pouze na jejich buněčných strukturách, ” říká Otomar Linhart, děkan FROV JU a ředitel jejího vědeckého výzkumného centra CENAKVA, kde se studie realizovala. “Často používané jsou právě ryby, a proto jsme byli kolegy z Uppsaly osloveni,” dodává.

Hlavní autorka studie Viktoriia Burkina patřící k týmu vodňanských vědců z FROV JU zkoumala účinky flavonoidů na ryby a různé další živočichy. Srovnávací studie, uveřejněná v prestižním časopise Biochemical Pharmacology  zjistila, že ne všechny druhy živočichů na flavonoidy z citrusů reagují stejně. “Přestože ryby vykazují ve schopnosti detoxikace širokého spektra látek mnohé podobnosti s člověkem, výsledek našeho výzkumu ukazuje, že naringenin (pozn. konkrétní flavonoid, obsažený např. v grepu) zpomaluje enzym odpovědný za metabolické odstraňování mnoha léčiv u všech testovaných savců, tedy u člověka, prasete a myši u ryb ale tento enzym reaguje jiným způsobem,” říká vedoucí týmu Vladimír Žlábek. “To znamená, že ryby není možné využít v dalším testování látek, jež mohou reagovat s enzymem CYP3A metabolizujícím většinu léků,” uvádí Žlábek.

Pro navazující výzkum zkoumající vliv flavonoidů na metabolismus člověka bude tedy nutné využít organismy vyšší úrovně, jako jsou například myši. Vědci z FROV budou ale ve studiu vlivu flavonoidů na ryby pokračovat, některé druhy bioaktivních látek obsažené v odpadních vodách by totiž mohly ovlivnit celou populaci ryb.

Naše voda, foto FROV JU (Viktoriia Burkina)

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství