Výrobou mouky z kávového odpadu lze snížit kontaminaci vod

14. srpna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

BE100341.tif

Snížit negativní dopad produkce kávy na životní prostředí je smyslem projektu, jehož cílem je vyrobit mouku ze stávajícího kávového odpadu. Tím by bylo možné podle ředitelky komunikace společnosti Veolia Marcely Dvořákové také snížit kontaminaci zdrojů pitné vody.

O projektu, který nastartoval bývalý ředitel technických služeb společnosti Starbucks Daniel Belliveau, informoval ekologický web Living Circular. Ten připomíná, že kávový odpad, tedy dužnina a skořápka, se sice někdy využívá jako biopalivo nebo ke kompostování, ve většině případů se však vyhazuje na pole nebo do řek, kde se rychle rozloží, což způsobuje znečištění půdy i vody. „U některých velkých mlýnů pro mokré mletí můžete spatřit mnohahektarové plochy pokryté zahnívající dužinou sahající do hloubky jednoho a půl metru,“ tvrdí Belliveau.

Tento stav jej inspiroval k myšlence kávový odpad nějak využít. Jeho společnost CF Global Holdings spolu se společností Intellectual Ventures pak následně vyvinula etodu, jak vyrobit z dužiny kávovou mouku. Kávová dužina je producenty dodávána do místních továren, kde se suší při nízké teplotě. Poté je rozemleta na konzistenci mouky. Společnost CF Global aktuálně pracuje s pěti mlýny, a to v Mexiku, Guatemale, Nikaragui, Vietnamu a na Havaji.

Kávové bobule by navíc mohly farmářům poskytnout nový zdroj příjmů, méně závislý na kolísání cen a klimatických podmínkách. Jejich zpracování umožní vytvářet nová pracovní místa a snižovat množství odpadu kontaminujícího vodní zdroje a půdu v oblastech, kde se káva pěstuje. Další výhodou je i to, že mouka z kávy je ingrediencí s velmi důležitými nutričními hodnotami. Neobsahuje lepek, obsah vlákniny činí 55 % (ve srovnání s 5 % až 12 % u většiny druhů mouky) a je bohatá na proteiny, vitamíny a železo.

Nabízí se zřejmá otázka, zda má mouka příchuť kávy, a odpověď zní ne. Kávová mouka nejenže nemá kávovou chuť, ale také obsahuje relativně málo kofeinu. Ve své restauraci v Seattlu s ní již experimentoval šéfkuchař Jason Wilson, a to v receptech na těstoviny, chléb či dezerty. Mouka vyrobená z kávy by měla přijít na trh v roce 2015.

Naše voda podle Living Circular, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka, Vodovody a kanalizace