Výrobci lihovin varují: Zahřívání alkoholem v zimě může způsobit smrt

14. ledna 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

panáky_ctverec-250x250

Neziskové sdružení významných výrobců a distributorů lihovin v České republice – fórum „Pij s rozumem“ varuje před pitím alkoholu pro zahřátí v zimě. Koncem ledna k tomu hodlá fórum uspořádat tiskovou konferenci, nastávající mrazivé počasí ale problém aktualizuje právě v těchto dnes.

Podle statistik se téměř tři čtvrtiny Čechů v zimě zahřívají alkoholem. Všeobecně se má totiž za to, že alkohol vnitřně zahřeje a tělu se tak mrazu snáze vzdoruje. Problém je ale v tom, že lidé po konzumaci alkoholu vnímají teplotu jinak. Alkohol sice zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují, tím člověk daleko rychleji ztrácí teplo a může snadno prochladnout. Nebezpečné je to zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu.

„Venku v mrazivém počasí bych nedoporučoval konzumovat víc než jednu jednotku alkoholu, například teplý grog. Obecně se dá říct, že když skleničku, tak až po návratu z venku domů, kdy už víme, že nepůjdeme zpátky ven,“ radí Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UDVL).

Na krátkou dobu alkohol tělo skutečně příjemně prohřeje. Platí to zvláště při přechodu ze zimy do tepla, kdy alkohol tělu pomůže dostat se na optimální teplotu. Pokud v pití pokračujeme dál už v teple a neznáme svou rozumnou míru, hrozí nám, že se dříve či později opijeme. V takových případech se pak cesta domů mrazivou nocí může stát leckomu osudnou. Stačí nešikovně šlápnout či zakopnout a tělo se poroučí k zemi. Letní noc je k opilcům milosrdná, zato v zimě vážně hrozí podchlazení. Řešením je pít s rozumem a zajistit si na cestu domů raději doprovod.

FÓRUM „Pij s rozumem“ (FÓRUM PSR, www.forum-psr.cz) je neziskové sdružení významných výrobců a distributorů lihovin v České republice. Provozovatelem fóra je Unie výrobců a dovozců lihovin Česká republika (UVDL). UVDL sdružuje 16 největších výrobců lihovin v ČR – na celém českém trhu s lihovinami mají členové UVDL  podíl okolo 85 % (počítáno z objemu celkového výběru spotřební daně na lihoviny).

Další informace na: www.pijsrozumem.cz

Naše voda, ilustrační foto Naše voda

 

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách