Výrobci lihovin: Je třeba zpřísnit postup proti černému trhu s lihovinami

7. září 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

DSCN1249_ctverec

Tragický případ smrtelných otrav pochybným alkoholem v Havířově je podle Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) dalším z důkazů zatím nedostatečně razantního postupu státu proti černému trhu s lihovinami. Unie to dnes uvedla ve své tiskové zprávě.

UVDL přitom dlouhodobě prosazuje a navrhuje státním orgánům opatření, která by podobným tragédiím zabránila. „Spotřebitelé by se rozhodně měli vyhnout koupi jakéhokoli neoznačeného alkoholu nebo alkoholu rozlévaného z kanystrů. Jsme přesvědčeni, že pokud budou nakupovat známé značky v kamenných obchodech nebo si alkohol objednají v zavedených restauracích, nehrozí absolutně žádné nebezpečí,“ uvedl prezident UVDL Petr Pavlík. Největší riziko podle UVDL pro spotřebitele představuje nákup podezřele levných a málo známých značek lihovin v obchodech, na tržnicích, ve stáncích a konzumace rozlévaných lihovin v některých restauracích. A v neposlední řadě nákup jakýchkoli lihovin v lahvích bez kolku. Smrtící metanol v lihu či podomácku vypálených destilátech je totiž zcela bez chuti a jeho přítomnost ohlásí až vážné zdravotní problémy.

Před nebezpečnými výrobky by však podle UVDL měl spotřebitele důsledněji chránit především stát sérií razantnějších opatření směřujících k potlačení nelegální produkce alkoholu. Pracovní skupině ministerstva financí pro problematiku boje proti nelegálnímu obchodu s lihem a lihovinami UVDL navrhovala desítky opatření, například snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin až na 3 litry (novela zákona o kolkování lihovin počítá od počátku roku 2013 s maximálním objemem 6 litrů), což by ztížilo distribuci nelegálně vyrobeného alkoholu ve velkých nádobách do restaurací. Jako další opatření navrhuje Unie zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii, trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin a přísnější dohled nad udílením celních skladů.

Podle UVDL by měl stát zcela jednoznačně přitvrdit v regulaci segmentu výroby lihovin, ale důsledněji vymáhat i dodržování stávajících právních norem. Legislativa však v některých případech naopak zcela nepochopitelně vytváří pro černý trh příznivější podmínky. Novela zákona o povinném značení lihu platná od počátku roku 2010 například naprosto nelogicky držení nepřihlášeného destilačního přístroje kvalifikuje jako přestupek, nikoli jako trestný čin, jako tomu bylo v předchozí úpravě.Výrazně atraktivnější se nelegální výroba lihovin stala po razantním zvýšení spotřební daně na lihoviny platném také od počátku roku 2010. „Ukazuje se, že vysoká spotřební daň na lihoviny je úplně kontraproduktivní. Výběr daně se po růstu sazeb nezvýšil, takže efekt pro státní kasu je nulový. Vysoká daňová zátěž naopak dusí poctivé výrobce a vytváří prostor pro enormní zisky z nelegální produkce alkoholu,“ dodal Petr Pavlík s tím, že podíl černého trhu se v Česku dlouhodobě pohybuje na úrovni kolem 20 % celkové spotřeby lihovin.

UVDL sdružuje rozhodující společnosti v oboru, reprezentující zhruba 90 % českého trhu s lihovinami. Členy UVDL jsou společnosti Aromka Brno, Bohemia Sekt, Brown-Forman, Fruko-Schulz, Global Spirits Granette & Starorežná Distilleries, Jan Becher Karlovarská Becherovka, Milan Metelka, Rémy Cointreau, Rudolf Jelínek, St. Nicolaus trade CZ a Stock Plzeň.

Naše voda

 

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách