Vypuštění vánočních kaprů zpět do rybníka způsobí většinou jejich smrt

Aktualizováno 21. prosince 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

56_KAPR_KRTEK_POUSTI

Stejně jako v předchozích letech portál Naše voda připomíná mýtus o záchraně života zakoupených vánočních kaprů tím, že je vypustíme zpět do volné přírody a dáme jim svobodu.

Jak již dříve informovala Státní veterinární správa ČR (SVS), po vypuštění kaprů zpět do přírody zhruba 70 procent kaprů původně určených k vánoční konzumaci uhyne. A to i při letošním, poměrně teplém počasí.

Obecně se má za to, že vypuštěním do chladné vody zažívají kapři teplotní šok, který je hlavní příčinou úhynů. Největší teplotní šok ale kapr zažívá poté, co je vyloven z chladné kádě a doma umístěn v teplejší vodě, například ve vaně, což bývalo a někde ještě je jednou z vánočních tradic. Zásadním problémem při vypouštění kaprů je ale jejich vylačnění v období před vlastním prodejem. Vypuštěný vylačněný kapr totiž nemá potřebné zásobní látky k přežití v zimním období, a právě proto ve svém přirozeném prostředí uhyne.

Naše voda, ilustrační obrázek: Kresba Zdeněk Miler

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Nejčtenější, Rybářství a rybníkářství