Vydejte se zkontrolovat čapí hnízda

30. května 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Podnikání s vodou a zákony

čáp detail Dyje

Nedávné prudké bouřky s krupobitím způsobily smrt dospělého čápa a pěti mláďat v jihočeských Malontech a ve Slavkově u Brna. Ornitologové proto žádají veřejnost, aby jim pomohla zkontrolovat čapí hnízda.

Kde je to nejbližší ve vašem okolí, najdete na webu o čápech cap.birdlife.cz nebo ve vašem telefonu v aplikaci Avif Mobile. Přelom května a června je přitom ideální dobou na pozorování čapích mláďat. V Česku je více než 1 300 evidovaných čapích hnízd a uvítáme pomoc veřejnosti při jejich sledování.

„Abychom mohli určit úspěšnost hnízdění, potřebujeme co nejpřesnější údaje o jednotlivých hnízdech – kolik mláďat se vylíhlo a kolik vylétlo z hnízda. Zde je pomoc dobrovolníků nezbytná,” pokračuje Gabriela Dobruská, koordinátorka webu cap.birdlife.cz. Na přelomu května a června dosahují mláďata takové velikosti, že si začínají stoupat, je snadné je pozorovat a určit jejich počet. „Pomozte nám zjistit, jak přežila extrémní počasí ostatní hnízda,” vyzývají ornitologové. Udělejte si výlet k hnízdu a své pozorování zadejte na cap.birdlife.cz. Pokud bude hnízdo nějak poničené, dejte vědět na cap@birdlife.cz.

Pozorování čápů na hnízdě může být i velice lákavým a zajímavým cílem výletu. Pozorovat krmení mláďat nebo trénování letu je zážitkem, který by bylo škoda si nechat ujít. Navíc spojíte příjemné s užitečným a pomůžete psát historii jednotlivých hnízd. „Na webu cap.birdlife.cz má každé hnízdo takovou malou kroniku. Píše se od roku 2014, kdy byli čáp bílý a čáp černý vyhlášeni ptákem roku,” uvádí Dobruská. Od té doby se u jednotlivých hnízd shromažďují údaje, zda byla obsazená, kolik se v daném roce vylíhlo mláďat a kolik jich úspěšně z hnízda vylétlo. „Záleží na aktivitě místních nadšenců, jak podrobná kronika jednotlivých hnízd je. Kontroly takového počtu hnízd by bez přispění dobrovolníků nebyly reálné,“ dodává Dobruská.

 

V Evropě je populace čápa bílého ve většině zemí na vzestupu a u nás je považována za stabilní. Naši tažní čápi se objevují na hnízdech okolo poloviny března, první přilétá zpravidla samec. Hnízda dnes najdeme na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, hnízdních podložkách, leckde i na vodojemu, posedu či stohu slámy. Zpravidla platí, že čáp dává přednost vyvýšeným místům, tak aby mohl při odletu z hnízda seskočit a roztažením křídel se snadno dostal do vzduchu. Nerad však obsazuje vysoká místa na holých větrných vrcholech či kopcích. Vyhledává vyvýšené body v údolí obklopeném otevřenou krajinou. Na hnízdě se oba partneři zdraví hlasitým klapáním zobáku s typickým záklonem hlavy.

Poprvé hnízdí čápi kolem 5. roku a zaznamenána byla hnízdění i 20 let starých ptáků. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na 2-5 vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce krmí mláďata. V péči i krmení se oba partneři střídají. Koncem července většina čápů svá hnízdiště opouští, shromažďují se na loukách a koncem srpna se vydávají na dlouhou cestu do Afriky.
V rámci projektu Do přírody na ptáky bylo sledování čapích hnízd podpořeno dotací ze státního rozpočtu z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj.

Naše voda, foto Naše voda – Nina Havlová

 

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství