U vody bychom neměli konzumovat smažená jídla a alkohol

12. července 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

100_1552 pivo

Konzumace smažených tučných jídel a alkoholu na koupalištích působí podle lékařky a rádkyně v oblasti zdravého životního stylu Kateřiny Cajthamlové obdobně, jako kdyby si lidé na koupališti oblékli kožich. Říká to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Smažená jídla a uzeniny je podle Cajthamlové strava tučná, bílkovinově a sacharidově nedostatečná a v praxi strava zimní. Nadměrná konzumace tuku zvyšuje obecně vznik nádorových onemocnění. Pokud jsou tuky ještě navíc přepálené, čili je tam spousta transmastných kyselin, tak rakovina hrozí ještě o to více. Nezdravé jídlo na koupalištích je podle lékařky způsob, „jak se na dovolené přiblížit rakvi“.

Lidé by měli na koupaliště přicházet najedení, s sebou si mají brát zejména ovoce a termosku s chlazenými nápoji. Vhodné jsou i salinické minerálky, protože lidé se potí a měli by doplňovat ionty. Stánkaři na koupalištích by pak měli podle Cajthamlové nabízet ovoce, zeleninu nebo celozrnné sušenky, případně pizzu z kvalitních surovin. Vhodné jsou podle ní i ovocné zmrzliny.

Největší riziko podle lékařky představuje konzumace kuřat, v jejich masu se mohou vyskytovat kampylobakterie způsobující průjmová onemocnění. Z piv by mělo být k dispozici zejména pivo nealkoholické, neboť pobyt na sluníčku s alkoholem v krvi je podle lékařky nebezpečný.

Zdroj: lidovky.cz

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách