Voda: Mýty a realita I

31. ledna 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

voda-sklenice4

Vlastnosti vody, její konzumace i nakládání s ní je předmětem celé řady mýtů. Návštěvníkům portálu Naše voda přinášíme některé z nich.

Jedním z mýtů je rozdílný pohled na měkkou a tvrdou vodu, přičemž část populace zastává názor, podle kterého je měkká voda ke konzumaci vhodnější. Pravdu ale nemají, vhodnější je pití vody s vyšším obsahem minerálních láetk (tvrdé vody), zatímco dlouhodobé pití měkké, na minerály chudší vody, může vést dokonce i ke zdravotním problémům.

I proto je vhodné občas doplnit svůj pitný režim konzumací minerálních vod. Zejména zásadité minerálky navíc stabilizují organismus po požití většího množství alkoholu. Časté chození na toaletu spojené s konzumací alkoholu na různých oslavách nejenže tělo částečně dehydruje, ale navíc s močí odcházejí z těla mimo jiné minerální látky, například hořčík. Prostřednictvím minerálních vod tak můžeme spolu s vodou tyto látky do těla opět doplnit.

Pokud se týká kvality vody, pak konzumace studené vody je vhodnější než konzumace vody teplé, zahřáté například předchozí tepelnou úpravou. Ohřevem se totiž porušuje mikrobiologická stabilita vody. Naopak voda s bublinkami (kysličníkem uhličitým) je oproti vodě bez bublinek mikrobiologicky stabilnější. Právě kysličník uhličitý totiž zabraňuje rozmnožování mikroorganismů.

Petr Havel

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách