Víno z Mikulova obsahovalo podle inspekce syntetický glycerol

20. června 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

víno - hrozen - IMG_5563

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila ve víně Müller Thurgau od společnosti Víno Mikulov syntetický glycerol, jehož přidávání do vína je zakázané. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podle mluvčího musel proto výrobce stáhnout z trhu zhruba 500 litrových lahví uvedeného vína. Přidávání syntetického glycerolu není zdraví nebezpečné, problém je, že jde o klamavou praktiku, kterou nemá běžný spotřebitel šanci poznat. Nesyntetický glycerol totiž vzniká při kvašení a dodává vínu hladkost a plnost.

Výrobce tvrdí, že se sám stal obětí podvodu. „Víno pro výrobu těchto šarží jsme zakoupili od našeho dlouhodobého slovenského dodavatele, kterému jsme plně důvěřovali. Ten je smluvně vázán dodávat pouze víno vyrobené povolenými vinařskými postupy,“ uvedl jednatel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek, pod firmu ze Starého Plzence totiž Víno Mikulov patří. Podle Beránka musí vinařství kvůli nedostatku hroznů z vlastních vinic a moravských hroznů od místních smluvních dodavatelů část vín nakupovat v zahraničí.

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka