Víno léčí. Tak míří na pulty lékáren

11. října 2013 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

víno a znak - IMG_2162

Prášky proti bolesti hlavy, balení vitamínů a lahev červeného vína. To vše při jednom nákupu a na jediném účtu. Do lékáren po celé zemi totiž podle deníku Mladá fronta DNES přichází vinařská specialita z jižní Moravy – červené víno s extra vysokým podílem resveratrolu.

Resveratrol obsažený ve slupkách a jadérkách modré vinné révy je skoro kouzelný přírodní antioxidant. „Pití dvou až čtyř deci červeného vína denně chrání člověka například před aterosklerózou. Riziko koronární srdeční choroby klesá nejméně o čtyřicet procent,“ poznamenal Pavel Ventruba z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Látka z červeného vína prospívá také lidem s vysokým krevním tlakem a diabetikům. Některé výzkumy naznačují, že působí preventivně proti rakovině, brání stárnutí buněk a zpomaluje proces degenerace mozku při onemocněních, jako je Alzheimerova nemoc.

Moravské červené víno obsahuje dva až tři miligramy resveratrolu na litr. Tišnovská vinařská společnost Resvinia ale přišla na to, jak do vína dostat až devět miligramů. Víno už prodává na internetu a v Makru. S lékárnami se distribuční síť rozšíří o dva a půl tisíce míst. „Obsah resveratrolu ve víně je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě i odrůdě. Ovlivňuje ho také doba sklizně a technologie zpracování vína,“ vysvětlila mluvčí Resvinie Denisa Ranochová.

Červené víno s vysokým obsahem resveratrolu teď nově doporučuje i na plodnost Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti. Podle nejnovějších výzkumů se totiž ženám, které pravidelně pijí červené víno, daří rychleji otěhotnět. Resveratrol se kromě hroznů vyskytuje také v arašídech, černém rybízu, borůvkách nebo grepu.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – jižní Morava, ilustrační foto Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách