Vinaři varují před nepoctivými prodejci burčáku

11. srpna 2014 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

víno - hrozen - IMG_5563

Ačkoli se podle legislativy může burčák prodávat od počátku srpna, v současné době ještě nemůže být takový výrobek na trhu. Jak totiž upozorňuje Svaz vinařů, burčák může být vyroben výhradně z českých hroznů, s jejich sklizní však vinaři ještě nezačali.

„Pravděpodobnost, že by se teď na pultu nebo u silnice našel burčák, je takřka nulová,“ uvádí marketingový ředitel Svazu vinařů Martin Chlad.Burčák se smí prodávat od srpna do listopadu s tím, že toto označení může nést pouze takový nápoj, který byl vyroben výhradně z českých hroznů. Ostatní produkty musí prodejci označit titulem „částečně zkvašený hroznový mošt“, v tomto případě se většinou jedná o hrozny z dovozu.

První pravý burčák by se dle odhadů mohl na pultech objevit až za týden či dva. Z ovocných moštů je teď na trhu k dostání zatím pouze tzv. višňák. Nepoctivým prodejcům, které odhalí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, hrozí správní řízení a případné pokuty.

Zdroj: www.rozhlas.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka