Většině restaurací chybí koncese na prodej lihovin

19. března 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

panáky_ctverec

Restaurace a hospody v Česku by se už za měsíc mohly octnout zcela „na suchu“. Jak totiž připomíní Havlíčkobrodský deník, za měsíc, konkrétně 17. dubna  vyprší poslední termín pro získání koncese na prodej a distribuci lihu a lihovin.

O tu musejí požádat bez rozdílu všichni, kteří prodávají balený i rozlévaný líh a lihoviny. Platí to třeba i pro dobrovolné hasiče, kteří opakovaně prodávají alkohol na plesech. Kdo koncesi mít nebude, nesmí počínaje 18. dubnem prodat ani kapku. Pokud ano, vystavuje se riziku pokuty až milion korun za neoprávněné podnikání.

Odhadovaný počet podnikatelů, jichž se nová povinnost dotkne, je až 230 tisíc. Z toho 190 tisíc je lidí, kteří jsou držiteli oprávnění na obor „hostinská činnost“. Podle informací regionálního Deníku ale do tohoto pátku byla živnostenskými úřady v celé republice vydána přibližně jen čtvrtina povolení. „Ke dni 14. 3. 2014 bylo evidováno celkem 50 601 živnostenských oprávnění na koncesovanou živnost,“ uvedl Miroslav Kynčl z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Na pořízení koncesí přitom měli podnikatelé lhůtu půl roku. Novela živnostenského zákona tuto povinnost zavedla už od 17. října. Do jisté míry jde jen o formalitu. Koncesi totiž dostane zdarma každý podnikatel, který o ni požádá. Dosavadní laxní přístup živnostníků ale přinese velké problémy a fronty na úřadech. Některé živnostenské úřady proto vyrážejí rovnou do terénu.

Koncese se nevyžaduje v případě pěstitelského pálení.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník, ilustrační foto naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony