Většina tekutin přijímaných organismem má pocházet z jídla

Aktualizováno 8. srpna 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

sklenice-voda4

Dodržování pitného režimu člověka zdaleka nestojí a nepadá s množstvím vypitých tekutin. Dominantním zdrojem vody pro náš organismus je totiž docela běžná strava.

Podle lékařů je dokonce nadměrné pití tekutin pro lidský organismus nebezpečné. Tímto způsobem se totiž z těla vyplavují cenné látky, zejména minerály, které organismus potřebuje ke správnému vývoji.

Na nebezpečí přílišného pití nápojů upozornila nedávno mimo jiné v britském The Independent publicistka a praktická lékařka Margaret McCartneyová. „Poučky typu „vypijte dva litry tekutiny denně“, nebo „mililitr tekutiny ke každé přijaté kalorii“ mohou být pravdivé, ale pouze pokud dodáme, že většinu tekutin přijmeme v jídle,“ upozornila doktorka.

Je to logické. Celá řada potravin, především pak zelenina a ovoce, se skládá z více než 90 procent z vody. Přijímáním tuhé stravy tak zároveň doplňujeme do těla jinak velmi potřebnou vodu.

Za kampaněmi nabádající k vyšší spotřebě vody stojí údajně výrobci nealkoholických nápojů,zejména stolních vod. V praxi má ale člověk pít pouze, má-ližízeň. Pokud tedy nemá snížen práh citlivosti na žízeň, což se ale týká zejména starších lidí.

Petr Havel

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách