Veterináři zlikvidovali tuňáky z Vietnamu obsahující histamin

8. srpna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

hodně ryb

Státní veterinární správa ČR (SVS) nařídila stažení dodávky mražených vietnamských tuňáků, ve kterých byl zjištěn nadlimitní výskyt histaminu. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.

Do ČR bylo podle něj doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kilogramů mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly ze stejné šarže, která způsobila již dříve zdravotní problémy u konzumentů v Belgii. „SVS okamžitě zahájila šetření a nyní lze říci, že vzhledem k tomu, že distributor v ČR (firma z Jenče u Prahy) velmi dobře spolupracoval a ihned všechny odběratele zboží v ČR informoval, se podařilo z celé dodávky stáhnout téměř celé množství (74 kilogramy), které bylo neškodně zlikvidováno a podařilo se tak předejít možným zdravotním problémům i u konzumentů v ČR,“ uvedl mluvčí.

Histamin patří mezi biogenní aminy. Vzniká působením bakterií (bakteriální dekarboxylací) z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje přirozeně v lidském těle. U zdravého člověka existuje regulační mechanismus, který je schopný pomocí enzymů zvládnout toxické účinky histaminu.

Nejvyšší riziko nadměrného množství histaminu je u v tzv. scombroidních ryb, tj. např. u makrel, tuňáků, sleďů nebo sardelí. Tyto ryby mají přirozeně vyšší obsah aminokyseliny histidinu, ze kterého histamin vzniká při vysoké mikrobiální kontaminaci ryb a při nedodržení chladírenského řetězce, zvláště v teplém ročním období. Nejčastěji se histamin tvoří ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem +1 °C. Další rizikovou operací je tepelné opracování, především uzení ryb, například makrel. Při nesprávném skladování a zároveň vysoké mikrobiální kontaminaci (znečištění ryb) se může vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Z tohoto důvodu také evropská legislativa stanovuje maximální množství této látky v rybách, ve kterých se vysoké množství histidinu může vyskytovat. Limit je stanoven na 200 mg/kg. SVS dodržování tohoto limitu v rybách pravidelně kontroluje.

Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství