Veterináři: Ve zvěřině bylo olovo, ve výrobcích z ryb utajené látky

25. července 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

hodně ryb

Státní veterinární správa ČR (SVS) zjistila při mimořádné kontrolní akci zaměřenou na masné a rybí výrobky celou řadu prohřešků. Jak dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben, nejzásadnější zjištění se týkala složení výrobků ze zvěřiny, ale i produktů z ryb.

V celé ČR bylo podle Dubna provedeno celkem 172 kontrol, při kterých odebrali inspektoři krajských veterinárních správ 198 vzorků. „Za nejzásadnější zjištění považujeme nadlimitní obsah olova ve 4 vzorcích z 21 odebraných zvěřinových salámů a klobás, což představuje 19 procent.  Šlo o 20 kilogramů Jeleního salámu z Krkonoš (Královéhradecký kraj), 100 kilogramů Salámu s jelením masem (Ústecký kraj), 52 kilogramů Zvěřinové klobásy (Moravskoslezský kraj) a 17 kilogramů Jeleního loveckého salámu (Praha). Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a nařízeno nepropuštění do oběhu a neškodné odstranění,“ konstatoval mluvčí.

V případě pomazánky z uzeného lososa od polského výrobce zase SVS zjistila barviva E 110 a E 124, která nebyla uvedena ve složení. I v tomto případě byla provozovateli z Ústeckého kraje uložena pokuta, neboť nezajistil soulad údajů o složení na obalu výrobku s jeho skutečným složením. U Rybího salátu v majonéze (Ústecký kraj) nebyla ve složení uvedena konzervační látka kyselina benzoová, a i tady SVS zahájila správní řízení s tím, že výrobce musí uvést do souladu označení se skutečným složením výrobku.

Během mimořádné kontrolní akce byly odebrány vzorky od tuzemských výrobců i z ostatních států EU (Rakousko, Německo, Itálie, Slovensko, Irsko, Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko) a ze třetích zemí (Thajsko, USA). Jeden nevyhovující výrobek bal od polského výrobce, v ostatních případech se jednalo o české výrobky.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách