Veterináři stáhli z trhu 300 kg mraženého mečouna kvůli obsahu rtuti

26. února 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

mečoun

Státní veterinární správa (SVS) stáhla z trhu část zásilky mražených filetů z mečouna. Jak totiž dnes informoval mluvčí SVS Petr Pejchal, laboratorní vyšetření vzorků prokázalo, že ryby obsahovaly zvýšené množství rtuti.

Zhruba 300 kg produktu bude zlikvidováno. Spotřebitelé, kteří by náhodou měli výrobek v mrazácích, mohou ryby vrátit v místě prodeje. Zásilku o celkové hmotnosti 1 320 kg dovezla do České republiky firma AG Seafood od belgické firmy Oceanwide – ryby však původně pocházely z Vietnamu.  Z celkového množství bylo 1 140 kg distribuováno do obchodních společností Makro CZ, Metro SK a Metro HU. 1 013 kilogramů výrobku bylo prodáno konečnému spotřebiteli jako rozmražený produkt s datem spotřeby 7. února 2016.

Staženo z uvedených řetězců bylo celkem 127 kg. Toto množství bude zlikvidováno u příjemců zásilek. Dalších 180 kg rybího výrobku bylo pozastaveno ve skladu Fjord Bohemia v Praze. Tato část zásilky bude zlikvidována, nebo vracena do Vietnamu.

Identifikace výrobku:

Sashimi Swordfish Loin

Šarže: VN/257/III/012

Datum spotřeby: 3. 4. 2017

Datum spotřeby po rozmražení: 7. 2. 2016

Je možné, že někteří spotřebitelé výrobek zakoupený jako rozmražený následně zamrazili a uchovali v mrazicím zařízení. V takovém případě mohou rybu vrátit v místě, kde ji zakoupili.

Rtuť patří do skupiny tzv. „kumulativních jedů“, které mohou způsobovat celou řadu komplikací. V závislosti na množství nahromaděného jedu v těle se objevují zažívací problémy, potíže s ledvinami, příp. neurologické změny. Ve výjimečných případech dochází k trvalému poškození zdraví, popř. k úmrtí. Laboratorní vyšetření zjistilo ve vzorcích zhruba dvojnásobné množství rtuti, než povolují limity. Toto množství nepředstavuje akutní nebezpečí, jedná se však o výrobek, který neodpovídá stanoveným požadavkům na zdravotní nezávadnost.

Naše voda, ilustrační foto archiv Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství