Veterináři odhalili v marockých sardinkách nebezpečný histamin

Aktualizováno 23. června 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Ze skladu a distribuce se stahují sardinky původem z Maroka, ve kterých zjistila Státní veterinární správa ČR (SVS) nadlimitní obsah histaminu a kadmia. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.

Podle jeho vyjádření pro portál Naše voda šlo o dvoj až trojnásobné překročení povoleného obsahu histaminu, přičemž limit činí 100 miligramů na kilogram. Obsah histaminu v kontrolovaném zboží přitom činil 219 až 303 miligramy. „U kadmia bylo překročení opravdu malé. Limit je 0,1 a překročení bylo 0,136 až 0,192. Bezprostřední ohrožení zdraví lidí to není, nicméně takovéto produkty prostě na talíř nepatří.,“ zdůraznil mluvčí.

Konkrétně šlo o rybí konzervy -sardinky v rostlinném oleji („HAMÉ OCEAN“) balení po 120 gramech, datum minimální trvanlivosti 31. 12. 2014, šarže XA. L 357 B, původ Maroko (výrobce LGMC/AMIAROC).

Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj na základě podnětu od Vojenského zařízení v Hlučíně provedla kontrolu u příjemce zásilky na vyšetření histaminu a kadmia v rybích konzervách – sardinky v rostlinném oleji. Laboratorní vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci včera 22. 6. prokázalo nadlimitní množství histaminu, což nevyhovuje nařízení komise 2073/2005 a nadlimitní obsah kadmia (podle nařízení1881/2006 ES).

Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Maximální množství této látky v rybách je 100 mg/kg. V tomto případě byl překročen v pěti jednotkách z devíti vyšetřených více než dvojnásobně.

Limit pro kadmium v sardinkách je podle nařízení 1881/2006 ES 0,1 mg/kg. „Při otravě kadmiem, to by ale musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy. V případě marockých sardinek byl ale limit překročen jen nepatrně,“ uvedl Duben.

Zásilka konzerv ze dne 16. 2. 2011 představovala 2187 kartonů (jeden karton = 28 konzerv), hmotnost konzervy 120 g. Celkem tedy bylo přijato 61 236 kusů konzerv. Ve skladě příjemce zásilky (spol. HAMÉ v Kunovicích) bylo přitom podle mluvčího zadrženo 4 237 balení sardinek. Zbytek (56 999 kusů) byl distribuován v rámci ČR a na Slovensko.

„Zboží je stahováno z tržní sítě a bude buď zlikvidováno, popřípadě vráceno zpět dodavateli do Maroka. O našem zjištění jsme informovali dnes okamžitě i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj prověřuje nyní i ostatní výrobky od stejného výrobce,“ uzavřel Duben.

Histamin patří mezi biogenní aminy. Vzniká působením bakterií (bakteriální dekarboxylací) z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje přirozeně i v lidském těle. A u zdravého člověka existuje regulační mechanismus, který je schopný pomocí enzymů toxické účinky histaminu zvládnout. Nejvyšší riziko tvorby nadměrného množství histaminu je u v tzv. scombroidních ryb, mezi které patří například makrely, tuňáci, sledě nebo sardele. Je to proto, že tyto ryby mají přirozeně vyšší obsah aminokyseliny histidinu, ze kterého histamin vzniká při vysoké mikrobiální kontaminaci ryb a při nedodržení chladírenského řetězce, a to zvláště v teplém ročním období. Nejčastěji se histamin tvoří ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem +1 °C. Další rizikovou operací je tepelné opracování, především uzení ryb, například makrel. Při nesprávném skladování a zároveň vysoké mikrobiální kontaminaci (znečištění ryb) se může vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství