Vertikální farmy vyprodukují tisíce salátů a ušetří vodu

11. srpna 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

zelenina

Vědci se stále více zajímají o vertikální farmy – obrovské budovy, v nichž se ovoce a zelenina pěstují v poschodích nad sebou. Připomínají to Hospodářské noviny s tím, že například v Japonsku a Číně vznikají farmy produkující až 10 000 salátů denně.

Tradiční zemědělství tak již brzy nemusí k nasycení světové populace stačit. Vědci proto hledají možnosti, jak na omezené ploše a s omezenými zdroji vypěstovat co největší množství plodin. Jednou z možností, ke které se nyní vědci v oblasti zemědělských inovací stále častěji přiklání, jsou takzvané vertikální farmy. Jedná se o vysoké, farmářské domy, na nichž jsou jednotlivé plochy s plodinami umístěny nad sebou, v mnoha poschodích. Vertikální farmy připomínají mnohaposchoďové věžáky, kde jsou ovšem místo bytů zavlažovaná a obhospodařovaná pole. Například vertikální farma s 30 poschodími a s rozlohou 27,8 milionů metrů čtverečních by podle slovenského listu Trend mohla nasytit až 50 tisíc lidí, za předpokladu, že jejich energetický příjem bude dva tisíce kalorií denně.

S vertikálně uspořádaným zemědělstvím se pojí nižší spotřeba vody, která v porovnání s běžným hospodařením na poli představuje úsporu až 70%. Pokud by se plodiny pěstovaly v uzavřeném prostoru, nemusely by se navíc používat žádné chemikálie, protože by se k nim nedostali škůdci a neničily by je ani rozmary počasí. Navíc pěstování by bylo možné během celého roku.

Zdroj: http://byznys.ihned.cz, ilustrační foto archiv Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka