Velký spor o malé pivo – jak je to se sníženou DPH?

27. září 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

pivo

Bude nebo nebude nižší daň na točené pivo? Návrh ministra financí Andreje Babiše na to, aby  sníženou daní kompenzovalo restauratérům zavedení elektronické evidence tržeb, si žije vlastním životem, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Přesvědčili se o tom samotní členové vlády, když ministři Bělobrádek a Jurečka vypustili prostřednictvím sociálních sítí do světa informaci, že vláda nižší „pivní DPH“ schválila. Později se ukázalo, že se nic takového – zatím – nestalo. Ministerstvo financí však má však dopady nižšího DPH z točeného piva spočítané. Nabízí ale sumy a propočty, které kritizují daňoví odborníci.

Podle nich ministerstvo extrémně podhodnotilo tuzemskou spotřebu točeného piva a daňová ztráta na výběru DPH (z točeného piva) bude násobně vyšší než 160 miliónů Kč, jak tvrdí ministerstvo. „Podle výpočtu ministerstva financí se v ČR vypije jen 35 milionů litrů točeného piva, což ale představuje jen 2,3 % celkové české konzumace, která činí 1 500 milionů litrů piva. Jinými slovy ministerstvo tvrdí, že na 43,5 prodaných „lahváčů“ připadá jedno prodané čepované pivo,“ říká za Unii daňových poplatníků, sdružující daňové poradce, Tomáš Hečko.

Podle jejich výpočtů by daňová ztráta nebyla 160 milionů Kč, ale bezmála dvacetinásobná. „Ve výsledku by však byla nejspíše ještě vyšší, protože by se díky příznivější ceně čepovaného piva dalo čekat zvýšení spotřeby na úkor piva lahvového a jiných (ne)alkoholických nápojů ponechaných v základní sazbě DPH,“ argumentuje za Unii daňových poplatníků Tomáš Hečko.

HlídacíPes.org požádal ministerstvo financí o reakci. To výpočty Unie daňových poradců považuje za nesmyslné: „Experti daňové unie by si měli uvědomit, že nízký počet plátců v tomto odvětví a celkově velice nízká odvedená daň je důsledkem velkého podílu šedé ekonomiky v tomto odvětví. Proto nelze jednoduše na základě spotřeby sudového piva v ČR propočítat rozpočtový dopad, neboť logicky jen zlomek z této celkové částky podléhá oficiálně vykázané DPH v restauracích a hostincích.“

Druhou zásadní chybou je prý předpoklad, že stát přijde o celkovou částku DPH z prodaného sudového piva v odvětví pohostinství. „Doporučuji jim ještě jednou přečíst návrh zákona a trochu se nad tím přeci jenom zamyslet. Během chvilky totiž zjistí, že hostinští budou stále nakupovat pivo od pivovarů či dodavatelů s 21% DPH, ale prodávat pouze s 15% či 10% sazbou (novější návrh počítá s 15%). Z toho vyplývá, že stát nepřijde o celou DPH,“ konstatuje mluvčí Jakub Vintrlík za Ministerstvo financí.

Unie daňových poradců si ale za svými výpočty stojí. Vychází prý z „tolik proklamovaného faktu“, že zavedené elektronické evidence tržeb (EET) se narovná prostředí v oblasti stravování a pohostinství. „To znamená, že všechny tržby budou řádně zdaňovány bez možnosti EET, snad až na zanedbatelné výjimky a excesy, jakkoliv obejít,“ říká předseda UDP Ondřej Lichnovský.

„My netvrdíme, že stát přijde o celkovou DPH z čepovaného piva v odvětví pohostinství. My tvrdíme, že pokud výpočty ministerstva vycházejí z naprosto neuvěřitelného faktu, že pouze 2,3% točeného piva pochází od plátců DPH, byť točené pivo tvoří 41% spotřeby piva u nás, pak při existenci EET téměř 41% točeného piva bude pocházet od plátců DPH.“

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony