Vědci z Mendelovy univerzity v Brně objevili nový způsob konzervace vína

16. října 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

víno - hrozen - IMG_5546

Nový postup při konzervaci vína objevili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Informoval o tom Český rozhlas – Brno s tím, že v současnosti se k tomu běžně používá oxid siřičitý, který ale ve větším množství u některých lidí způsobuje alergické reakce.

Vědci jej proto nahradili nasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro lidi neškodné, zato mikroorganismy spolehlivě zabíjí. Na chuť nápoje přitom nemají vliv a jejich použití v praxi je dokonce jednodušší než u síry. Nová technologie zatím nepatří mezi povolené výrobní postupy, to se ale může brzy změnit. Rozšíření nové metody do praxe zatím brání to, že není zařazená mezi povolené enologické postupy. K tomu je potřeba, aby ji schválila Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví, proto se teď novinka testuje pod dohledem Státní zemědělské a potravinářské inspekce, říká jeden z jejích autorů Mojmír Baroň z Ústavu vinařství a vinohradnictví. Nová metoda je už teď v České republice patentově chráněná, podotýká ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity Robert Plaga.

Zdroj: Český rozhlas Brno – Radionoviny, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka