Ve školních jídelnách Prahy 10 je ryba jednička

Aktualizováno 29. května 2014 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

jidel

Po loňské sérii úspěšných gastronomických akcí pod názvem „Hlavně (neříkejte) zdravě“, zaměřených na popularizaci moderních luštěninových jídel, se školní jídelny v Praze 10 zaměřily na pokrmy z ryb.

Ty patří u dětí i díky stravovacím návykům z rodin také k méně oblíbeným, ačkoliv jejich prospěšnost pro zdraví je všeobecně známá. Informoval o tom mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Pro tento gastronomický projekt si školní jídelny povolaly na pomoc odborníka na slovo vzatého – předsedu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR, propagátora moderních pokrmů z ryb a hotelového šéfkuchaře Lukáše Uhra, který připravil jak samotnou recepturu, tak i výrobní postup pro vaření ve školních kuchyních.

Do akce bylo zapojeno hned pět provozoven (na ZŠ Gutova, Hostýnská, Brigádníků, Nad Vodovodem a Břečťanova), jejichž vedoucí absolvovaly trénink s šéfkuchařem a pilotní kurz vaření v ŠJ při ZŠ Gutova. „Radnice tyto aktivity pana ředitele vítá a podporuje. Jsme velmi rádi, že dětem zpestříme jídelníček těmito netradičními pokrmy,“ uvedl k akci starosta Bohumil Zoufalík (Nez.)

Chytře zvolená surovina – žralok ostroun, se stal pro děti skutečně velkým lákadlem (v celkovém součtu všech provozoven zvítězil u objednaných porcí nad jídlem č. 2 v poměru 4 : 1), a tak už se jen čekalo, jak si s netradiční recepturou poradí kuchařky v jednotlivých školních jídelnách. I tady se ukázalo, jak důležitou motivací a povzbuzením pro ně byla společná práce s profesionálním restauračním šéfkuchařem. Moderní kuchařské postupy, netradiční chuťové kombinace a zapálení pro věc se samozřejmě odrazily ve výsledcích, a tak se filety ze žraloka s bylinkovým pestem, rajčatovým pyré, špenátem a šťouchanými bramborami s karotkou setkaly u malých gurmánů se zaslouženým úspěchem.

Naše voda, foto: P10

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství