Vánoční kapři drží dietu, jejich maso je pak chutnější

17. prosince 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

kapr

Vánoční šupináči z Uničova-Nové Dědiny odpočívají na sádkách v čisté vodě, a co je podstatné, jsou na dietě. Píše to Olomoucký deník.

Ne, že by je rybáři týrali hladem, s poklesem teploty ryba přirozeně ztrácí apetit a v čisté vodě se vnitřně pročistí. Do doby, než poputuje na předvánoční trh, zhubne kapřík o několik gramů, čímž se ovšem pozvedne chuť kvalitního rybího masa.

„Jakmile dáme kapry do sádek, což bylo kolem 20. listopadu, začne se ryba vnitřně čistit. V souvislosti s poklesem teploty se utlumí její utlumením metabolizmus a jak je v sádce neustále v pohybu, zároveň ztratí trochu na váze,“ vysvětloval v Deníku Zdeněk Horák mladší z Rybářství v Uničově-Nové Dědině.

Během předvánočního „půstu“zhrubne dvoukilový kapřík od 10 do 15 dekagramů, čímž přijde o část tuku. „Pozvedne se tím chuť jeho masa,“ poznamenal Zdeněk Horák s tím, že kapři ztrácejí apetit, jakmile teplota vody poklesne pod 10 stupňů Celsia.

Zdroj: Deník.cz

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství